couscoussalade met geroosterde groenten en feta

Couscoussalade met geroosterde groenten en feta

Een snel en makkelijk recept dat je zonder moeite op tafel zet, dat is deze couscoussalade met geroosterde groenten en feta zeker! De groenten bereid je voor, marineer je en rooster je in de oven. Maak het af met een lekkere slasoort en wat frisse feta en je gezonde avondmaaltijd is klaar. En dat alles terwijl je het grootste deel van de bereidingstijd lekker op de bank kunt zitten met een kop thee.



Couscoussalade met geroosterde groenten en feta

Deze salade zet ik maar al te graag op het menu. Het is snel, simpel en lekker gezond. De groenten kun je zelf snijden, je kunt ermee variëren of koop ze gewoon voorgesneden. Om ze wat extra smaak te geven, voeg je wat specerijen toe. De oven doet de rest van het werk. Intussen kun je de tafel dekken of nog even wat voor jezelf doen.

Couscous bereiden is ook een eitje. De couscous hoeft alleen maar te wellen en wanneer deze klaar is, hoef je het niet eens af te gieten! Dit alles gecombineerd met rucola, of een andere knapperige slasoort, en lekker wat feta, en je snelle en gezonde doordeweekse maaltijd is klaar.

Tip: serveer deze couscous-maaltijdsalade ook als bijgerecht. Lekker bij een stukje geroosterde kip of vis, wanneer er gasten komen bijvoorbeeld.


Een goede voorbereiding is het halve werk

Nog een groot pluspunt aan deze couscoussalade met geroosterde groenten en feta: je kunt hem vrijwel volledig voorbereiden. Misschien klinkt het gek, maar staat deze salade ’s avonds op het menu, dan zorg ik dat alles ’s ochtends al klaar is. Overdag kun je alle dingen doen die je wil doen en heb je geen zorgen over het eten.

Snijd de groenten alvast voor, meng deze met de ingrediënten voor de marinade en bewaar in een afgesloten trommel in de koelkast. De couscous kun je alvast wellen en daarna doorroeren voor de losse structuur. Ook de couscous bewaar je in een afgesloten trommel in de koelkast. ’s Avonds schuif je de groenten zo de oven in en is het enige dat rest nog het samenstellen van de couscoussalade.

couscoussalade met geroosterde groenten en feta

Couscoussalade met geroosterde groenten en feta

Voorbereidingstijd 15 minuten
Oventijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 courgette
  • 2 rode paprika’s
  • 200 gram feta
  • 75 gram rucola
  • 300 gram couscous
  • 1 royale theelepel komijnpoeder
  • 1 royale theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de zoete aardappel en snijd vervolgens in blokjes van ongeveer 1,5 cm bij 1,5 cm. Doe de zoete aardappelblokjes in een ruime kom. Snijd de paprika en de courgette in blokjes van ongeveer dezelfde grootte en doe deze bij de zoete aardappel.
  • Voeg de specerijen en de olijfolie toe aan de groenten en meng goed door. Breng op smaak met wat peper en zout. Rooster de groenten 25 minuten in de voorverwarmde oven. Schep tussentijds om.
  • Doe de couscous in een ruime kom. Breng ruim water aan de kook en overgiet hiermee vervolgens de couscous totdat het water 1 vingerkootje boven de couscous staat. Dek de kom af met een bord of plastic folie en laat dit minimaal 15 minuten staan totdat de couscous al het water heeft opgenomen.
  • Verdeel de rucola over een slakom en schep de couscous hier in het midden bovenop. Leg ook de zoete aardappel, courgette en paprika op de couscous en verbrokkel als laatste de feta boven de couscoussalade met geroosterde groenten.
  • Serveer de couscoussalade met geroosterde groenten en feta als hoofdgerecht, met wat brood, of als bijgerecht. Je kunt de salade eventueel aanvullen met een lekker stukje vlees of vis.

Notities

Ik laat de couscous bij voorkeur net wat langer afgedekt staan dan minimaal nodig is. Dit zorgt ervoor dat de couscous lekker droog wordt.
Veel groenten zijn geschikt om te roosteren in de oven. Probeer in dit recept voor couscoussalade met geroosterde groenten en feta ook eens andere groenten te verwerken, bijvoorbeeld: pompoen, pastinaak, uien of tomaat. De bereidingswijze blijft hetzelfde.
Trefwoord Couscous, Makkelijk, Oven, Snel

2 reacties op “Couscoussalade met geroosterde groenten en feta”

  1. Pingback: Zoete aardappel bowl met couscous, feta en Srirachasaus - StudioKOOK

  2. Pingback: Kooktip #9: groenten roosteren in de oven, zo worden ze écht krokant! - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.