Kippensoep met kokos en Oosterse groenten

Kippensoep met kokos en Oosterse groenten

Voorgerecht • 15 minuten + 45 minuten stoven en 15 minuten koken


Ingrediënten (4 pers.)

± 600 gram kippendrumsticks
400 gram gemengde Oosterse groenten (zie tip)
1 liter kippenbouillon
400 ml kokosmelk
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel gedroogde chilivlokken (of 1 verse chilipeper, fijngesneden)
4 citroenblaadjes, gedroogd (djerek poeroet) (zie tip)
3 eetlepels vissaus

 

Bereidingswijze

Verhit een ruime stoofpan met een beetje boter of olie. Bak hierin op middelhoog vuur de kippendrumsticks rondom bruin. Passen niet alle kippendrumstricks in één keer in de pan? ‘Prop’ ze er dan niet in, maar bak ze in twee keer.

Leg alle kippendrumsticks in de pan en voeg 500 ml kippenbouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en doe de deksel schuin op de pan. Laat de kip 45 minuten gaar stoven.

Na 45 minuten stoven valt als het goed is het vlees zo van het bot. Trek dus het bot voorzichtig uit het vlees. Lukt dit niet in één keer? Haal dan de kip uit de pan en pluk het vlees buiten de pan van het bot. De botten kunnen weg.

Doe als het vlees terug in de pan samen met de Oosterse groenten, het gemberpoeder, chilivlokken, de citroenblaadjes, de kokosmelk en de andere 500 ml kippenbouillon. Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 15 minuten pruttelen totdat de groenten ook gaar zijn.

Breng de kippensoep met kokos en Oosterse groenten op smaak met de vissaus en haal de citroenblaadjes er voor serveren uit.

 

Tips

Vind je 45 minuten stoven te lang? Na 25 tot 30 minuten is het kippenvlees al gaar en kunnen de kippendrumsticks dus geplukt worden. Maar, het vlees is nog niet zo mals als wanneer de kip nog nét iets langer laat stoven.

Citroenblaadjes, ofwel djerek poeroet, wordt veel gebruikt in de Thaise en Indonesische keuken. Je gebruikt ze waarschijnlijk niet elke dag, maar deze blaadjes zijn wel degelijk van toegevoegde waarde in dit recept. Ze maken deze kippensoep met kokos en Oosterse groenten lekker fris. De blaadjes zijn gedroogd, maar ook ingevroren, te koop, dus ze zijn lang houdbaar. Het is verkrijgbaar bij o.a. de toko.

Deze soep is geschikt als hoofdgerecht, maar omdat hij boordevol groenten zich leent hij zich ook perfect als maaltijdsoep!

De Oosterse groenten zijn voorverpakt en gesneden te koop bij de supermarkt. Gebruik bijvoorbeeld een Thaise groentenmix, maar ook de groentenmix met champignons is heerlijk in deze soep. Wil je de groenten liever zelf snijden en samenstellen? Mijn groententips voor deze kippensoep met kokos en Oosterse groenten zijn bijvoorbeeld: prei, rode ui, verse peterselie of koriander, paddenstoelen of champignons, wortel.

 

Misschien vind je dit ook lekker