zalmpasteitjes met prei en champignon

Zalmpasteitjes met prei en champignon

Hoofdgerecht met vis – 40 minuten + oventijd



Ingrediënten (6 zalmpasteitjes)

2 preien
250 gram champignons
400 gram zalmfilet
3 eetlepels bloem
400 ml visbouillon
250 ml crème fraîche
6 plakjes bladerdeeg


6 ovenvaste schaaltjes of ramequins



Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de prei schoon en snijd deze in ringen. Zet een wokpan op het vuur en verwarm hier wat boter of olie in. Bak de prei op middelhoog vuur 15 minuten gaar. 

Maak ook de champignons schoon en snijd deze in plakjes. Voeg de champignons toe aan de wokpan met prei en bak de champignons 5 minuten mee. 

Voeg de bloem toe aan de pan en bak 3 minuten mee. Giet hierna de bouillon erbij en roer goed door. Breng het geheel aan de kook en laat plusminus 7 minuten pruttelen. 

Snijd intussen de zalm in blokjes van 1,5 à 1,5 cm groot. Voeg de crème fraîche toe aan de pan, meng goed door en voeg hierna de zalmblokjes toe. Dek de pan af met een deksel of een stuk aluminiumfolie en laat het geheel 3 minuten pruttelen totdat de zalm bijna gaar is. 

Schep de vulling in de 6 ovenvaste schaaltjes. Dek de schaaltjes af met de plakjes bladerdeeg. Druk de randen goed aan zodat deze niet kunnen kopen springen tijdens het bakken. Snijd 2 of 3 gaatjes in het deeg zodat er wat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken. 

Bak de zalmpasteitjes 35 minuten in de voorverwarmde oven.



Tips

Door de bloem wordt de vulling van deze zalmpasteitjes dik en lekker romig. Is de vulling nu toch iets te dun? Meng dan 1 eetlepels bloem met 2 eetlepels koud water en meng dit goed door tot het bloempapje geen klontjes meer heeft. Giet de bloempapje bij de vulling wanneer het nog op het vuur staat, meng het goed door en breng het geheel aan de kook. De vulling zal nu wat indikken. Voeg je de bloem toe zonder het eerst op te lossen in water, dan zullen er direct klontjes ontstaan.

Met dit recept kun je ook lekker variëren. Maak deze pasteitjes eens met andere vis, zoals kabeljauw. Of gebruik verschillende soorten paddenstoelen in plaats van alleen champignon.



Misschien vind je dit ook lekker

  • Share post

One comment

Comments are closed