Stomen zonder stoommandje + recept: gestoomde broodjes met babi pangang

Met stomen kun je veel kanten op. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten groenten, maar ook vlees en vis zijn hier zeer geschikt voor. Alle voedingsstoffen blijven bewaard in het product en je hoeft geen vetstoffen toe te voegen voor deze bereidingswijze. Daarnaast is stomen ook nog eens heel eenvoudig.
Ik geef je een tip om te stomen zónder stoommandje. In dit artikel vind je ook een lekker recept voor het stomen van broodjes. Lekker om te vullen of leftovers in te verwerken.

stap-3-stomen-studiokook-demi-hageman-verkleind

Bij het stomen van producten maak je gebruik van dampen. Voedingsstoffen en mineralen gaan niet verloren. Hierdoor is het een hele gezonde methode om eten te bereiden.

Er zijn verschillende voedingswaar die zich hiervoor goed voor lenen. Denk aan groenten, bijvoorbeeld broccoli, asperges of peultjes, maar ook vis en gevogelte.

Een voor de hand liggend hulpmiddel is natuurlijk het stoommandje. Je kunt kiezen voor een bamboe exemplaar of een van metaal. Het principe is eenvoudig: het mandje hang je boven zacht kokend water, je legt hier een product naar keuze in en dekt het af. De deksel blijft op het mandje totdat de bereidingstijd verstreken is. De stoom die ontstaat circuleert door het mandje en hierdoor gaart het eten.

Ik heb zelf geen stoommandje en daarom maak ik gebruik van een andere techniek om te stomen.

stap-1-stomen-studiokook-demi-hageman-collage-verkleind

Stap 1
Zorg voor een ruime pan met een laagje water. Je kunt een grote kookpan gebruiken of bijvoorbeeld een wokpan. Het enige waar je rekening mee moet houden is de grootte van het bordje waar je het product op stoomt. De moet helemaal in de pan passen.
Zet een klein potje, geen kunststof, in de pan.

Stap 2
Neem een bordje dat in de gekozen pan past en bedek deze eventueel met een bakpapiertje. Leg hier het product op dat je wilt stomen.

Stap 3
Dek de pan goed af met een deksel, maar aluminiumfolie kan ook. Laat de deksel op de pan totdat het product gaar is.

Tips
Het is handig om vooraf de bereidingstijd te weten. Weet je dit nu niet, dan kun je tussendoor de garing wel even controleren, maar zorg dat er niet te veel stoom ontsnapt. Hierdoor duurt het stomen langer!

gestoomde-broodjes-babi-pangang-2-studiokook-demi-hageman-verkleind

Recept: gestoomde broodjes met babi pangang
Dit recept is ideaal om restjes op te maken. Ik gebruik voor deze gestoomde broodjes een vulling van babi pangang, maar denk ook stoofvlees, chili con carne of paddenstoelen.

Ingrediënten (8 stuks)
200 ml melk
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
250 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram vulling: babi pangang

Bereidingswijze
Meng het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder en het zout. Giet hier de melk bij. Meng deze ingrediënten door te roeren. Wanneer het op een samenhangend deeg begint te lijken, kneed je het nog even door met de hand.

Verdeel het deeg in 8 stukjes. Maak hier een balletje van en vervolgens een “pannenkoekje”. Leg een lepel vulling in het midden en knijp de randen bij elkaar. Zorg dat de naad onderop zit. Herhaal dit met al het deeg en alle vulling.

Leg de broodjes op stuk bakpapier. Je zou hiervoor ook muffinvormpjes kunnen gebruiken. Stoom de broodjes volgens de bovenstaande omschrijving in 12 minuten gaar.

 

2 gedachten over “Stomen zonder stoommandje + recept: gestoomde broodjes met babi pangang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s