Gistdeeg voor hartige taart (basisrecept)

Hartige taart is om vele redenen een recept dat iedereen in zijn of haar repertoire zou moeten hebben. Het deeg is natuurlijk een belangrijk onderdeel hiervan en daarom deel ik vandaag mijn recept voor gistdeeg voor hartige taart. Dit is een basisrecept, maar zeker niet saai. Je kunt hier alle kanten mee op. Voeg bijvoorbeeld je favoriete kruiden of specerijen toe, maar denk ook aan een lekkere pitte kaas of tomatenpuree.

zelf-gistdeeg-voor-hartige-taart-maken-3-studiokook-demi-hageman-verkleind

Ingrediënten
400 gram bloem
7 gram gist
2 royale theelepels zout
1 dl. olie
1,5 dl. lauwwarm water

Bereidingswijze
Los de gist op in het lauwwarme water. Dit activeert de gist. Laat 3 tot 5 minuten staan.

Stort de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout langs de randen en giet in de olie en het gistwater in het kuiltje. Meng met een vork of met je hand steeds een beetje bloem met de vloeistof. Wanneer het op een deeg begint te lijken kun je het geheel uit de kom halen en goed doorkneden op de aanrecht. Doe dit voor minimaal 6 minuten lang.

Wanneer het goed gekneed is, maak je er een bol van. Doe in een kom met een beetje bloem en laat 60 minuten rijzen. Dit gaat het best op een warme plek. Het deeg moet hierna in omvang bijna verdubbeld zijn.

Na het rijzen rol je het deeg uit. Bekleed hier een ingevette bakvorm mee. Het deeg moet blind gebakken worden. Prik wat gaatjes in de bodem zodat deze niet te veel rijst tijdens het bakken. Bedek het deeg in de vorm met een bakpapiertje en een blindbakvulling. Bak 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Hierna is de bodem klaar om gevuld te worden.

zelf-gistdeeg-voor-hartige-taart-maken-studiokook-demi-hageman-2-verkleind
zelf-gistdeeg-voor-hartige-taart-maken-2-studiokook-demi-hageman-verkleind

Tips
Gebruik een neutrale olie voor het deeg. Olijfolie geeft bijvoorbeeld een te overheersende smaak.

Als je kruiden of specerijen wil toevoegen, doe je dit bij stap 2. Meng deze eerst goed met de bloem. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld kaas. Wil je tomatenpuree toevoegen, meng deze dan eerst met de vloeistoffen.

Het goed kneden is erg belangrijk voor een lekker deeg. Dit zorgt ervoor dat je taartbodem luchtig en zacht wordt.

Er bestaan speciale blindbakbonen. Deze zijn te koop in kookwinkels. Je kunt ook kiezen voor gedroogde bonen, ongekookte pasta of rijst. Deze kun je hierna niet meer eten.
De blindbakvulling is noodzakelijk omdat het deeg anders zal instorten tijdens het bakken. De randen zullen naar benenden zakken. Vergeet ook het bakpapiertje niet, anders bakt de blindbakvulling vast in het deeg.

zelf-gistdeeg-voor-hartige-taart-maken-4-studiokook-demi-hageman-verkleind

Wat is jouw favoriete vulling voor hartige taart of quiche?

9 gedachten over “Gistdeeg voor hartige taart (basisrecept)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s