Huisgemaakt pizzadeeg

Ik ben er dol op en wie niet: pizza. Dit heerlijke gerecht begint natuurlijk met een goede basis. Daarom deel ik vandaag het recept voor huisgemaakt pizzadeeg met je.
Uit dit recept kun je twee pizza’s maken met een dikke bodem of vier pizza’s met een dunne bodem. Variëren is natuurlijk ook mogelijk!

Huisgemaakt pizzadeeg StudioKOOK Demi Hageman verkleind.png

Ingrediënten
500 gram bloem
7 gram gedroogd gist
1 flinke theelepel fijn keukenzout
300 ml lauwwarm water
1 flinke theelepel suiker

Bereidingswijze
Meng de gist met het lauwwarme water en de suiker. Laat 4 minuten staan. Hierdoor activeer je de gist.

Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout langs de rand en giet het water met de gist in de kuil. Roer met een vork of met één hand steeds een beetje van de bloem door het gistwater. Net zolang totdat bijna alle bloem gemengd is met het water. Het wordt nu een samenhangend deeg.

Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en kneed goed door totdat alles goed is gemengd. Is het deeg nog wat nat? Voeg dan een beetje extra bloem toe. Kneed het geheel minimaal 8 minuten stevig.

Maak een bal van het deeg, doe in een met bloem bestoven kom en dek af met een ietwat vochtige theedoek. Zet weg op een warme plek en laat 60 minuten rijzen. Het deeg moet hierna verdubbeld zijn en volume.

Tips
Goede plekken om het deeg te laten rijzen, zijn bijvoorbeeld bij de verwarming of boven de oven. Zet het deeg niet bij het raam. Dit is te koud.

De bereidingstijd varieert per recept. Maak je twee pizza’s (30 cm) met dikke bodem van dit deeg, bak de bodem inclusief topping dan 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Wil je vier dunne pizza’s (30 cm) bakken, bak de pizza inclusief topping 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Heb je deeg over? Je kunt het eenvoudig invriezen. Pak het deeg wel goed in, zodat het niet uitdroogt.

 

3 gedachten over “Huisgemaakt pizzadeeg

  1. Dit lijkt mij zo leuk om eens zelf te maken! Ik heb het jaaaaren geleden eens geprobeerd, maar dat mislukte compleet haha. Het leek net een croissant qua smaak. :’) Ik sla je recept op!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s