Foodboxchallenge: pompoensoep met tahin, zoete aardappel, rode biet en rijstblokjes

Vandaag maken Jenny en ik de winnaars bekend van de foodboxchallenge van december 2016! Na alle heerlijke aanmeldingen te hebben doorgenomen hebben we beide onze favoriet gekozen. Deze pompoensoep met tahin, zoete aardappel, rode biet er rijstblokjes verdient een plekje op StudioKOOK door de lekkere combi van ingrediënten. Yanine van Tracks to Tasty combineerde de vaste ingrediënten uit de foodbox, pompoen, zoete aardappel, rode peper en zilvervliesrijst, met rode biet en tahin. Deze combinatie samen met de rijstblokjes duiden ook op de creativiteit van de kok. Hier houd ik van!

Pompoensoep met tahin, zoete aardappel, rode biet en rijstblokjes StudioKOOK Tracks to tasty .png

Ingrediënten (minimaal 5 pers.)
Voor de soep
1 kilo pompoen incl. schil
1 zoete aardappel
2 rode bieten
1 rode ui
700 ml kokend water
200 ml kokosmelk
125 gram tahin (sesampasta)
13 gram verse gember
1 rode peper/chilipoeder
zout
peper
olijfolie/kokosolie

Voor de rijstblokjes
100 gram zilvervliesrijst
400 ml groentebouillon
eventueel chilipoeder

Bereidingswijze 
Zet de oven aan op 200 graden (hetelucht). Snijd de pompoen doormidden en daarna in schijven van 2 cm dik.

Leg de schijven op een bakplaat met bakpapier en besprenkel de pompoen met wat olie, peper en zout. Gril de pompoen in zo’n 30 minuten gaar. Doordat de pompoen straks al heel zacht is heb je geen staafmixer meer nodig.

Kook ondertussen de rijst net iets te gaar in de bouillon, dan plakt het straks beter. Als de rijst gaar is doe het dan in een vierkant/rechthoekig plastic bakje. Zorg dat de laag rijst maximaal 4 cm dik is en druk deze heel stevig aan. Zet het bakje tot de soep klaar is in de koelkast.

Snijd ondertussen de ui, de gember, de zoete aardappel en de rode biet in stukjes. Fruit de ui en de gember in olie.

Inmiddels is de pompoen waarschijnlijk gaar. Controleer dit door er met een vork in te prikken. Snijd de gegrilde pompoen in iets kleinere stukken. Dit gaat makkelijk, omdat het al bijna een puree is. Voeg dit toe aan het ui-gembermengsel. Laat de pompoenpuree onder regelmatig roeren 5 minuten op staan.

Voeg 200 ml kokosmelk toe. De soep is nu heel dik. Giet er 700 ml kokend water bij. Groentenbouillon kan ook.

Voeg de stukjes (ongegaarde) zoete aardappel en rode biet toe. Roer ook de tahin erdoor. Voeg eventueel kleine stukjes chilipeper toe of strooi er wat chilipoeder over. Laat de soep nog zo’n 20 minuten op een laag vuur doorkoken tot de blokjes zoete aardappel en rode biet ook gaar zijn (niet té gaar).

Als de rijst afgekoeld is kan je het bakje omdraaien en heb je een rijsttaartje dat je in blokjes kan snijden. Bij zilvervliesrijst is dit iets lastiger dan bij andere plakkerigere rijstsoorten maar het kan wel als je voorzichtig bent. Strooi wat chilipoeder over de rijstblokjes.

Serveer de pompoensoep met de rijstblokjes ernaast. Omdat de soep wel wat aan een curry doet denken is wat rijst erdoor heel lekker en zo wordt het ook nog eens een vullende maaltijdsoep.

Benieuwd naar Jenny’s favoriete gerecht? Je vindt het recept hier!

 

5 gedachten over “Foodboxchallenge: pompoensoep met tahin, zoete aardappel, rode biet en rijstblokjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s