Tips voor een stressvrij kerstdiner + menuopties

De kerstdagen zijn bijna aangekomen. Sfeervolle dagen met veel tijd voor vrienden, familie en natuurlijk lekker eten. Toch brengt deze periode soms ook veel stress met zit mee. Hoe organiseer je nu het beste een kerstdiner? Een diner of een buffet? Je wil natuurlijk ook geen uren in de keuken staan. Ik geef je een aantal tips voor de organisatie van een heerlijk en gezellig kerstdiner.

appel-peercrumble-studiokook-demi-hageman-2-verkleind

  • Begin op tijd. Bedenk ruim van te voren het menu, maak een boodschappenlijstje en haal op tijd je boodschappen. Veel houdbare spullen kun je dagen van te voren alvast kopen. Alleen verse ingrediënten, zoals brood, verse kruiden, groenten en fruit en vlees en vis, hoef je de dag van te voren nog in te slaan.
  • Voor elke diner met gasten geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Maak hier slim gebruik van! Gerechten die je vooraf kunt maken, maak die ook vooraf. Je kunt je rechten hier ook goed op uit kiezen natuurlijk. Soepen, salades, zelfgebakken broden en sommige dessert kun je makkelijk een dag van te voren maken. Op de dag zelf heb je hier geen werk meer aan.
  • Gebruik de oven. Mijn oven maak regelmatig overuren. Gerechten zoals zoete aardappelfriet en stroganoff pasteitjes worden bereid in de oven. De hele bereidingstijd heb je hier geen omkijken naar en kun je andere gerechten bereiden.
  • Denk niet te ingewikkeld en bedenk geen complexe gerechten die veel energie vragen. Er bestaan veel smaakvolle gerechten zonder ingewikkelde bereidingstechenieken of een waslijst aan ingrediënten. Denk aan een lekkere salade caprese of een mooi stukje vlees met rode wijnsaus.

saltimbocca-kip-studiokook-demi-hageman-verkleind

  • Dek de tafel op tijd. Zet een een karaf water op tafel en lekkere hapjes. Je gasten kunnen bij binnenkomst meteen gaan zitten. Zo kun je ongestoord de puntjes op de i zetten en kun je zelf ook snel aanschuiven.
  • Vul de maaltijd aan met smaakvolle salades of een lekker brood met dips. Dit zijn vaak eenvoudige gerechten, maar zorgen er wel voor dat iedereen met een verzadigd gevoel van tafel gaat.
  • Kies voor een buffet in plaats van een diner. Wanneer je geen tijd hebt om alle gerechten zelf te maken, vraag of je gasten ook een gerecht mee willen nemen. Zorg zelf voor een vlees- vis- of vegetarisch hoofdgerecht en vraag je gasten om een lekker voorgerecht, bijgerecht of dessert te verzorgen.

geroosterde-pompoensalade-studiokook-demi-hageman-verkleind

Vergeet vooral niet dat het gaat om de gezelligheid en de tijd die je doorbrengt met dierbaren.

Als laatste deel ik nog een aantal gerechten als opties voor een lekker en feestelijk kerstmenu.

Voorgerecht

Romige pompoensoep met koriander

Geitenkaastompouce met gerookte zalm

Hoofdgerecht

Preirisotto met geroosterde bloemkool

Saltimbocca van kipfilet

Stroganoff pasteitjes

Bijgerecht

Sodabrood met olijven

Huisgemaakte kruidenboter

Salade met geroosterde pompoen

Kerstbrood met cranberry’s, tijm en rozemarijn

Gegrilde groentensalade

Dessert

Frisse citroencheesecake

Appel-peercrumble

Deze week deel ik nog een aantal heerlijke kerstrecepten, dus houd de blog goed in de gaten!

Wat zijn jullie tips voor een stressvrij kerstdiner?

 

4 gedachten over “Tips voor een stressvrij kerstdiner + menuopties

  1. Wat een goede tips en allemaal heerlijke gerechten weer! Ik ga (voor het eerst) niet zelf een feest geven dus kan sowieso goed ontspannen en genieten van alles wat er op me af komt :p

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s