Noedelsoep met een gepocheerd ei

Blij dat ik dit nieuws bekend mag maken: er start een nieuw gezicht op StudioKOOK! Vanaf vandaag zal Joyce van WOAHJoyce hier ook recepten delen. Te beginnen met een recept voor noedelsoep met een gepocheerd ei. Een heerlijk gerecht, vol van smaak door het gebruik van specerijen en verse groenten.

Noedelsoep met gepocheerd ei StudioKOOK WOAHJoyce 1.png


Door Joyce – Voordat ik jullie ga verblijden met een heerlijk recept zal ik mijzelf eerst eens voorstellen. Ik ben Joyce en er is niets dat ik liever doe dan koken en eten. Van mijn passie maakte ik mijn beroep; ik deed een koksopleiding en werkte in verschillende restaurants in de provincie Utrecht. Momenteel woon ik in Leiden en hier doe ik vrijwilligerswerk en werk ik hard aan mijn blog WOAHjoyce.nl. Vanaf deze maand ga ik af en toe een artikel/recept schrijven voor StudioKOOK. Je gaat me dus vaker hier tegenkomen!

Vandaag heb ik een lekker recept voor noedelsoep voor je. Lekker met een gepocheerd ei. Je kunt het ei gewoon in de bouillon pocheren. Echter kun je er ook voor kiezen om het in een aparte pan te doen.

Ik heb zelf in mijn leven al duizenden eieren gepocheerd. In een restaurant waar ik werkte, was Eggs Benedict het meest populaire lunchgerecht. Per dag pocheerden we zo’n 200 eieren. Op een gegeven moment kon ik geen ei meer zien. Voor degene die nog niet eerder een ei hebben gepocheerd, staat er hieronder een korte uitleg.

Pak een pannetje. Doe er water en een scheut azijn in. Breng dit aan de kook, draai het vuur helemaal laag, roer met een lepel een draaikolk en zodra hij bijna stopt met draaien, breek je je ei hierin. Gaar het ei 3 minuten (klein ei), 4 minuten (groot ei) of 6 minuten (voor een gestolde dooier). Serveer je ei direct of leg in een schaaltje koud water, dan kun je hem later in heet (niet kokend!) water snel opwarmen.

Ingrediënten (2 pers.)
250 gram udon noedels
2 verse eieren
2 bosuitjes, in schuine plakjes gesneden
4 mini paksoi, gewassen en in repen gesneden
750 ml water
2 groentebouillon blokjes
2 cm verse gember
2 steranijs
1 kaneelstokje
1 rode peper, gehalveerd en zonder zaadjes
1 stengel citroengras
Peper & zout
Verse koriander

Bereidingswijze
Breng 750 ml water aan de kook en los de bouillonblokjes hierin op. Snijd de gember in plakjes en voeg dit toe samen met de steranijs, het kaneelstokje, het citroengras en de rode peper toe. Laat de smaken goed trekken op laag vuur met de deksel op de pan, zo’n 20 minuten.

Controleer of de bouillon op smaak is en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Zeef de bouillon over in een andere pan en breng opnieuw aan de kook.

Breek elk ei in een apart schaaltje. Als je niet bekend bent met pocheren werkt dit het beste. Zet het vuur van de bouillon laag, de bouillon moet niet te hard bubbelen. Laat beide eieren in de bouillon glijden en gaar voor een klein ei zo’n 3 minuten en voor een grotere 4. Wil je een gestolde dooier? Gaar het ei dan zo’n 6 minuten. Zet een bakje met koud water klaar en schep de gepocheerde eieren hier in. 4. Doe de udon noedels en gesneden paksoi in de bouillon en laat zo’n 2 a 3 minuten zachtjes koken. Draai het vuur uit en leg de gepocheerde eieren nog heel kort in de hete bouillon.

Verdeel de noedels en paksoi over 2 borden. Schep de bouillon erover en leg op beide borden een ei. Breng de eieren op smaak met een beetje peper en zout. Garneer de noedelsoep met verse koriander en gesneden bosui.

 

2 gedachten over “Noedelsoep met een gepocheerd ei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s