Wat doe jij tegen voedselverspilling?

instock-den-haag-tips-tegen-voedselverspilling-studiokook-demi-hageman-4-verkleind-2Een tijdje terug heb ik genoten van een heerlijke lunch bij Instock Den Haag. Op het menu stond een pittig soepje van paprika en tomaat gecombineerd met een heerlijke Oosterse salade van verschillende groenten. Het menu was gevarieerd, uitdagend en verrassend. Bij de restaurants van Instock wordt het gekookt met als uitgangspunt: het tegengaan van voedselverspilling.

Terwijl ik genoot van het gerecht deed ik niet alleen veel inspiratie op, maar het zette mij ook aan het denken. Ik ben in de overtuiging dat ik voldoende aandacht besteed aan het kopen, bereiden en nuttigen van mijn voeding om verspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar, kan het ook beter? Ik geef je wat tips om zoveel min mogelijk voedsel te verspillen en om lekker te koken met restjes!

In Nederland wordt te veel voedsel verspilt. Restjes worden niet gebruikt, maar ook voeding wordt niet gebruikt als consumptie voor de mens. Hier moet iets worden gedaan. Al verschillende instanties zijn bewust bezig ideeën om voedselverspilling tegen te gaan te verspreiden. Maar, het begint natuurlijk bij jezelf.
Om extra te letten dat je voedsel niet onnodig verspilt zijn, geef ik je de nodige tips. Tips om niet te verspillen, te bewaren of te verwerken in heerlijke gerechten.

Tips om niet te verspillen en beter te bewaren

Doe niet te veel boodschappen te gelijk. Dit klinkt als een simpele tip, maar niets is minder waar. Plan vooraf goed wat je gaat eten en welke boodschappen je hiervoor nodig hebt. Ook het maken van een boodschappenlijstje helpt om geen onnodig etenswaar in huis te halen.

Let tijdens het boodschappen doen op de juiste hoeveelheden. Veel verpakking zijn gemaakt voor bijvoorbeeld gezinnen en een kleine verpakking kopen is duurder. Om toch optimaal gebruik te kunnen maken van een grotere, verpakking, is het belangrijk om het product op de juiste manier te bewaren. Veel producten kun je bijvoorbeeld goed bewaren in de vriezer.

Invriezen van vlees, vis, groenten en fruit. Vis en vlees zijn zeer geschikt om in te vriezen. Op deze manier kun je het langer bewaren. Kies bij voorkeur voor onbereid vlees en vis. Zo kun je na ontdooien weer volledig gebruik maken van de eigenschappen en kwaliteiten van het producten. Ook fruit is geschikt om in te vriezen. Kies er bijvoorbeeld voor om porties fruit in de vriezer te bewaren die je snel en makkelijk kunt gebruiken in een lekkere smoothie. Groenten kun je zowel bereid als onbereid invriezen. Wil je groenten wel alvast een garing geven, kies er dan voor om te blancheren.

Bewaar producten op de juiste manier. Bewaar gekoelde producten, in de koelkast. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige groenten en fruit, vlees, vis, kaas en andere zuivel. Gedroogde producten zoals linzen en houdbare pasta’s bewaar je in de voorraadkast.
Heb je restjes over? Bewaar deze in een afgesloten bakje ook in de koelkast. Voor alle veiligheid zet je de datum van verpakken op het bakje.

Restjes kun je ook invriezen. Koel gerechten zo snel mogelijk af en vries ze zo snel mogelijk na bereiden in. Zorg dat je ze portioneert voordat je ze invriest. Wanneer je het gerecht wil ontdooien kun je eenvoudig je juiste hoeveelheid uit de vriezer halen.
Geschikte gerechten om in te vriezen zijn bijvoorbeeld stoofpotjes (Stroganoff pasteitjes), sauzen en deeg (gistdeeg voor hartige taart).

Maak regelmatig je koelkast, vriezer en voorraadkasten schoon. Dit voorkomt dat bacteriën zich kunnen ontwikkelen en voeding besmetten. Controleer hierbij ook de houdbaarheidsdata.

Is de uiterste houdbaarheidsdatum van een product verstreken? Gebruik je zintuigen om vast te stellen of je het echt niet meer kunt eten. Ruik en kijk goed. Probeer het product zo gauw mogelijk te verwerken in een gerecht of gooi het weg als dit echt niet meer kan.

stroganoffpasteitjes-2-studiokook-demi-hageman-verkleind

Koken met restjes

Een echte alleskunner op het gebied van koken met restjes is de frittata. Met een basis van ei en room kun je hier verder alles aan toevoegen wat je lekker vindt. Denk aan groenten, vlees en vis. Maar ook noten en kruiden of specerijen misstaan niet in deze Italiaanse klassieker.

Een goede salade kun je eten tijdens de lunch of diner. Ook hiervoor geldt dat veel producten passen in dit gerecht. Restjes zalm verwerkt in deze lekkere salade met zalm, feta en avocado of restjes groenten verwerk in je deze heerlijke geroosterde (recept) of gegrilde (recept) groentensalade.

salade-zalm-feta-avocado-stuiodkook-demi-hageman-verkleind

(Over)rijp fruit ziet er vaak onaantrekkelijk uit en men is snel geneigd het weg te gooien. Niet doen! Juist fruit dat lekker rijp is, is heerlijk in bijvoorbeeld smoothies. De zoete smaak komt hier goed tot zijn recht. Alle recept voor smoothies vind je hier.
Of kies eens voor een warme bereiding met fruit, zoals heerlijk gebak (appelplaatcake), een lekker dessert (appel-peercrumble), maar ook in een hartig hoofdgerecht (piri piri stoofpotje) kan fruit goed smaken!

Heb je verse kruiden over? Verwerk dan eens in een heerlijke kruidenboter of kruidenolie. Ook in een pesto kun je veel soorten verse kruiden kwijt. Varieer ook eens met bijvoorbeeld chilipeper, citroen- of sinaasappelschil.

Bekende bereidingen met oud brood zijn tosti’s, toast, met een lekkere topping zoals paddenstoelen, of geroosterd brood, heerlijk belegd met bijvoorbeeld scrambled eggs met kip en avocado of scrambled eggs met rookte ham. Naast deze lekkere lunchgerechten kun je ook kiezen voor iets anders. Gebruik het brood als korst voor een lekkere hartige taart, maak een broodpudding en serveer eens heerlijke bruschette met verschillende toppings.

Combineer restjes groenten of vlees met een heerlijke soep. Zo tover je in een handomdraai een lekkere maaltijdsoep op tafel, zoals deze drie varianten op tomatensoep.

bruschetta-studiokook-demi-hageman-2-verkleind

Het is belangrijk dat we zo weinig mogelijk voedsel proberen te verspillen. Doe dit door slim boodschappen te doen, producten op de juiste manier te bewaren en restjes verwerken in heerlijke gerechten!

Wat doe jij om voedselverspilling tegen te gaan?

Een gedachte over “Wat doe jij tegen voedselverspilling?

  1. Superleuke post. Ik kom zelf ook uit Den Haag en wilde al een tijdje bij dit restaurant eten. Wist niet dat hun concept anti-foodwaste was, maar dat maakt het alleen maar leuker. Sinds vorig ben ik echt gaan letten op wat ik weggooi en doe dit eigenlijk ook nooit. Om zelf foodwaste tegen te gaan gebruik ik een kleine keuken weegschaal om alles te wegen voor ik het kook, super handig voor pasta en rijst, etc. Zo kook ik nooit te veel. En inderdaad ik vries heel veel in en probeer eerst restjes te verwerken voordat ik weer een heel nieuw gerecht kook.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s