Witte bonenburger met frisse groentesalade

Alweer de derde keer dat ik een foodbox uitwisselde met Jenny van Have a good ‘food’ day! Opnieuw kreeg ik vier ingrediënten met als uitdaging om hier een lekker gerecht mee te maken. Ik ging aan de slag met bonen, paprika, wortel en sla. Dit samen vormt een heerlijke witte bonen burger met frisse groentensalade. Een lekkere vegetarische burger waar iedereen van zal smullen.

Een nieuwe foodbox betekent ook een nieuwe editie van de foodboxchallenge! Wil jij ook koken met zo’n heerlijke foodbox, mail je aanmelding of voor meer informatie naar: studiokook.info@gmail.com.

Eerder maakte ik met de foodbox een lekkere minestrone met geroosterde wintergroenten en Stroganoff pasteitjes. Benieuwd naar de andere gerechten van de foodboxchallenge? Alle recepten vind je hier.

Witte bonenburger met friszure groentensalade 5 StudioKOOK Demi Hageman verkleind.png

Ingrediënten (4 burgers)
Voor de burgers:
425 gram witte bonen
1/2 ei, losgeklopt
4 eetlepels havermout
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel kurkuma, gemalen
2 theelepels komijn, gemalen
peper en zout

Voor het paneren:
1 1/2 ei, losgeklopt
6 eetlepels bloem
10 eetlepel paneermeel
zonnebloemolie

Voor de groentesalade:
150 gram wortel, dunne linten
1 paprika, in de breedte in dunne plakken gesneden
1/2 komkommer, dunne plakken
6 eetlepels azijn
1 à 2 eetlepels suiker

6 eetlepels mayonaise
3 eetlepels srirachasaus
4 harde bollen
100 gram ijsbergsla
verse koriander

Bereidingswijze
Prak de witte bonen met een vork grof. Voeg de komijn, kerrie, kurkuma, 1/2 ei en de havermout toe. Meng het geheel goed en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel het mengsel in vier gelijke delen. Vorm hier burgers van. Zet voor 30 minuten afgedekt in de vriezer.

Meng voor de salade de azijn met de suiker. Roer totdat de suiker is opgelost. Voeg de gesneden groenten toe en laat dit marineren.

Zet drie bakjes klaar voor het paneren van de witte bonenburgers. Doe in de eerste de bloem, in het tweede bakje het losgeklopte ei en in het derde bakje het paneermeel. Haal de burgers uit de vriezer. Haal de burgers één voor één door de bloem, het losgeklopt ei en het paneermeel. Paneer de burgers twee keer, dus na de eerste laag paneermeel haal je de burger nog een keer door het losgeklopte ei en daarna nog een keer door het paneermeel.

Verwarm de olie in een ruime koekenpan. Bak de burgers gaar en aan beide kanten goudbruin.

Meng voor de saus de mayonaise en de srirachasaus met elkaar. Snijd de bollen door midden. Bestrijk de onderste helft met de saus. Leg hier wat sla op gevolgd door de burger. Maak het geheel af met de frisse groentesalade, verse koriander en dek af met de bovenkant van de bol.

Tip
Heb je geen paneermeel in huis? Dit kun je eenvoudig vervangen door zelfgemaakt broodkruim.

Het dubbel paneren zorgt voor een extra krokante burger.

De hoeveelheid bloem en paneermeel is een indicatie. Het kan zijn dat je iets meer of iets minder nodig hebt van deze ingrediënten. Ook werkt het prettig wanneer je kan paneren in een ruime hoeveelheid paneermeel.

Srirachasaus is een pittige Aziatisch saus gemaakt van rode pepers. Je kunt naar eigen smaak deze saus aan de mayonaise toevoegen.

Witte bonenburger met friszure groentensalade 3 StudioKOOK Demi Hageman verkleind.png

Witte bonenburger met friszure groentensalade 2 StudioKOOK Demi Hageman verkleind.png

Benieuwd met welke ingrediënten Jenny heeft gekookt? Het recept vind je hier.

2 gedachten over “Witte bonenburger met frisse groentesalade

  1. Ik heb al vaak geprobeerd vega burgers te maken. Maar dat zit niet in mijn systeem…. Te nat. Te klef. Of valt uit elkaar. Maar ik ga me er toch weer eens aan wagen! Dank voor de inspiratie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s