Tempeh clubsandwich met avocadoaïoli en zoetzure komkommer

 

Door Joyce – Soms heb ik van die dagen dat ik eigenlijk nergens zin in heb, behalve dan in eten en koken. Dan begin ik de dag vaak met boodschappen doen, allerlei lekkere (gezonde) spulletjes halen, terug naar huis wandelen en dan de dag écht beginnen met een smoothie. Onlangs ontdekte ik de combinatie avocado, banaan, jackfruit en dat was net softijs. Echt heftig (een aanrader dus).

Na de smoothie (en het nodige social media browsen) ga ik dan de keuken in. Normaliter kook ik twee avondmaaltijden, een vegetarische maaltijd voor mij en iets met vlees voor mijn vriend, maar ditmaal besloot ik een ultieme lunch te maken; een club sandwich met barbecue tempeh en avocado aioli. Ik deel graag het recept met jullie, het is zó lekker!

Tempeh clubsandwich met avocadoaïoli en zoetzure komkommer StudioKOOK WOAHJoyce 1.png

Ingrediënten (2 pers.)
12 plakjes tempeh van ½ centimeter dik
6 sneetjes brood (ik sneed zelf plakken van een heel brood)
1 avocado
2 eetlepels mayonaise
1 teen knoflook
sap van ½ limoen
peper & zout
zonnebloemolie
3 eetlepels zoete barbecue saus
1 tomaat
½ komkommer
100 ml rijstazijn
4 eetlepels kristalsuiker
1 bakje alfalfa
Veldsla, rucola of ijsbergsla

Voorbereiding
Meng 100 ml rijstazijn met 5 eetlepels suiker en roer goed door elkaar. Maak met een kaasschaaf dunne plakjes van de komkommer en doe deze in het azijn-suikermengsel. Dek af en zet weg.

Verhit een bodempje zonnebloemolie in een koekenpan. Bestrooi de tempeh plakjes met peper en zout en bak ze krokant en goudgeel. Schep uit de pan en leg op een keukenpapiertje.

Veeg met keukenpapier overtollige olie uit de pan en zet terug op het vuur. Schep de barbecuesaus erbij. Dit begint direct te borrelen en in te koken. Doe de tempeh terug in de pan en zorg dat het goed bedekt is met sticky barbecuesaus.

Snijd de avocado in blokjes en doe samen met 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels water, limoensap en een teen knoflook in een keukenmachine of blender en laat het goed samen mengen. Proef of de avocado aioli is zoals je hem wilt en voeg eventueel nog peper, zout en extra limoensap toe.

Verhit een grillpan en grill de sneetjes brood hierin tot ze mooi krokant zijn.

Bereidingswijze
Smeer wat van de avocadoaioli op een sneetje brood en verdeel hier wat sla over. Leg daarop wat plakjes tomaat en vervolgens 3 plakjes tempeh.

Pak het volgende sneetje brood en smeer hierop wederom aioli. Leg op de tempeh met de aioli kant naar boven toe. Verdeel hier flink wat alfalfa over en leg daarop nog 3 plakjes tempeh. Neem wat van de zoetzure komkommer en leg dit over de tempeh.

Nu neem je het laatste sneetje, smeert weer wat van de aioli er op en legt deze, met de besmeerde kant naar beneden, op de komkommer. Steek aan beide kanten van de sandwich een prikker erin en snijd in tweeën.

Tempeh clubsandwich met avocadoaïoli en zoetzure komkommer StudioKOOK WOAHJoyce 2.png

Nieuwsgierig naar andere recepten van Joyce? Hier vind je al haar recepten op StudioKOOK en neem vooral een kijkje op haar blog WOAHJoyce!

Een gedachte over “Tempeh clubsandwich met avocadoaïoli en zoetzure komkommer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s