Quinoa sushi

De eerste keer dat ik sushi at, inmiddels al een tijdje geleden, kan ik me nog goed herinneren. Ik vond het altijd al een aantrekkelijk gerecht, maar had me er nog nooit aan gewaagd. Ik ben een visliefhebber en altijd geïnteresseerd in nieuwe gerechtjes, dus het was niet zo zeer de vraag óf ik sushi zou proberen, maar eerder wanneer. Ik beken dat ik voordat ik aanschoof aan een tafeltje in het sushirestaurant al wat had verkend met behulp van de sushi van de supermarkt. Eenmaal in het restaurant genoot ik van het uitgebreide aanbod van de kaart, verbaasd door de vele soorten en maten waarin de sushi werd aangeboden.

Inmiddels ben meer bekend met dit Japanse gerecht en maak ik het ook graag zelf. Voor een beetje variatie kun je natuurlijk kiezen voor verschillende soorten sushi (maki, nigiri, etc.) of een andere vulling (vis, vlees, groenten, alles is mogelijk). Maar dit keer maakte ik een variant niet met sushirijst, maar met quinoa. Het lekkere, lichte karakter van de sushi blijft behouden en combineert net zo goed met de rest van de ingrediënten als sushirijst. Ik zie mezelf dit weekend al zitten in de zon met een goedgevuld bord met deze heerlijke quinoa sushi en een drankje. Genieten!

Quinoa sushi 4 StudioKOOK Demi Hageman verkleind.png

Ingrediënten (4 pers.)
150 gram quinoa
3 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel suiker
4 norivellen
50 gram gerookte kipfilet
1/8 komkommer, zonder zaadlijsten
50 gram gerookte zalm
1/2 avocado
sojasaus
1 eetlepel mayonaise
1 theelepel wasabipasta
Eventueel: een bamboematje

Bereidingswijze
Kook de quinoa gaar in ruim water. Giet hierna af en spreid uit over een bord. Meng de rijstazijn met suiker. Roer totdat de suiker is opgelost in de azijn. Meng de rijstazijn met de quinoa. Laat dit goed afkoelen.

Snijd intussen de ingrediënten voor de sushi. Snijd de komkommer, gerookte kipfilet, avocado en de gerookte zalm in reepjes.

Leg een norivel in de lengte op het bamboematje. Verdeel over 2/3 van het norivel een laagje quinoa. Houd 1/3 aan de bovenkant over. Leg in het midden van de quinoa, in de hele breedte reepjes kip en reepjes komkommer op.

Vouw nu de onderkant van het norivel met quinoa over de kipfilet en de komkommer en rol verder op. Maak het deel van het norivel waar geen quinoa op ligt een beetje nat met water om de rol dicht de plakken.

Herhaal dit met de rest van de norivellen en de quinoa. Maak nog één sushirol met gerookte kipfilet en komkommer. En maak nog twee sushirollen met de gerookte zalm en de avocado.

Meng de wasabipasta met de mayonaise. Snijd de sushirollen in plakjes. Serveer met de wasabimayonaise en de sojasaus.

Tips
Een bamboematje helpt om extra kracht bij te zetten tijdens het rollen van de sushi. Heb je geen bamboematje, dan kan het ook zonder. Of je gebruikt een stuk aluminiumfolie of keukenfolie.

Omdat de quinoa niet zo van zichzelf plakt als sushirijst, is het belangrijk dat je de sushi stevig oprolt.

Quinoa sushi 2 StudioKOOK Demi Hageman verkleind.png

Quinoa sushi 3 StudioKOOK Demi Hageman verkleind.png

2 gedachten over “Quinoa sushi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s