Uienquiche

Vroeger hield ik er al van om lekker in de keuken rond te struinen. Kijken in alle kastjes en de koelkast met de vraag ‘wat gaan we vanavond eten?’. Ik kreeg niet meteen de verantwoordelijkheid over het diner, maar helpen vond ik altijd leuk. Natuurlijk kon het niet uit blijven dat ook zelf ging koken. In het begin meestal als mijn ouders een middagje weg waren. Ik bestudeerde de voorraadkast, bedacht wat we gingen eten en belde vervolgens mijn ouders om toestemming te vragen.

Hier vloeide al gauw deze uienquiche uit voort. Niet meteen in deze vorm natuurlijk, we hadden volgens mij ook niet eens eens springvorm, maar de basis was gelegd. Eigenlijk hield ik niet van uien, maar als ik het zelf mocht bereiden vond ik het natuurlijk heerlijk! Tot op de dag van vandaag maak ik deze uienquiche regelmatig. Het recept is totaal anders, maar wel met dezelfde ingrediënten als basis: lekker veel uien, spek en gistdeeg voor hartige taart.

Uienquiche 1 StudioKOOK Demi Hageman verkleind

Ik ben echt dol op dit gerecht. De smaak is heerlijk, maar ook het huis vult zich direct met heerlijke geuren. De uien snijd je in dunne halve ringen en deze worden heerlijk gekarameliseerd. Hierdoor komt de zoete smaak van deze gezonde groenten echt goed tot uiting. De combinatie met het zoute van de spek is natuurlijk top. De kruiden tijm en rozemarijn brengen het geheel nog meer met elkaar in verbinding. Meer heeft dit gerecht niet nodig!

Ingrediënten
1 kilo uien
150 gram spekblokjes
1 theelepel tijm
1 theelepel rozemarijn
1 recept voor gistdeeg voor hartige taart

4 eieren
200 gram crème fraîche
peper en zout
100 gram oude kaas, geraspt

Voorbereiding
Maak het gistdeeg voor hartige taart zoals staat aangegeven in het recept, incl. blind bakken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de uien in dunne halve ringen.

Klop de eieren in een grote kom los met de crème fraîche en zet apart tot gebruik.

Bereidingswijze
Bak de spekblokjes uit. Voeg de uienringen hieraan toe en bak 5 minuten goed aan op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Zet hierna het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat de uien 15 tot 20 minuten op het vuur staan.

Doe het spek-uienmengsel bij de eieren en de crème fraîche en roer goed. Breng op smaak met peper en zout. Giet de vulling in de taartvorm met het gistdeeg. Dek af met de geraspte oude kaas.

Bak de quiche 50 minuten in de voorverwarmde oven.

Uienquiche 2 StudioKOOK Demi Hageman verkleind

Welk gerecht maakte jij vroeger vaak?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s