basilicum dipsaus

Basilicum dipsaus

Een romige dipsaus met de geur en smaak van verse basilicum. Klinkt dat niet heerlijk? Lekker op een toastje of om een stuk vers brood in te dippen. Deze basilicum dipsaus is zo gemaakt en een ware aanvulling op elke borrel of Italiaans diner. Maken dus!



Basilicumplant verzorgen

Ik koop verse kruiden graag als plant in plaats van de portie-verpakkingen. In de ideale wereld blijven deze planten natuurlijk altijd mooi, geen dorre blaadjes en groeien en verse nieuwe takjes aan wanneer je er eentje hebt afgeknipt. De werkelijkheid is helaas vaak anders. Veel kruidenplaten uit de supermarkt zijn niet geteeld om te worden bewaard, maar om genuttigd te worden binnen een aantal de dagen. De grond bestaat vaak uit veel zand en de plant krijgt niet voldoende voedingsstoffen om lang te kunnen overleven. Dus wie zich herkent in het nooit in leven kunnen houden van een verse basilcumplant (uit de supermarkt): het ligt niet aan jou.

Een andere optie is het kweken van een eigen plant uit zaadjes. Hartstikke leuk en je hebt kans op meer succes!

Terug naar de ééndagsplanten uit de supermarkt. Helaas gaan deze verse kruidenplanten vaak niet lang mee en daarom verwerk ik ze het liefst zo snel mogelijk. Zonde om weg te gooien en verse kruiden smaken heerlijk in veel gerechten. Wanneer ik echt niet weet hoe ik ze moet verwerken, zorg ik dat ik ze langer kan bewaren. Dit doe je bijvoorbeeld door ze te drogen (dit werkt het best bij harde kruiden zoals rozemarijn en tijm), ze te verwerken tot een lekkere olie of maak er kruidenboter van.


Basilicum dipsaus

Mijn laatste basilicumplant kreeg een andere bestemming. Ik maakte er deze heerlijke basilicum dipsaus van en serveerde hem bij een zelfgebakken Italiaanse brood:

Italiaans brood
Met dit heerlijke en makkelijke broodrecept waan je je in Italië. Italiaans brood zonder kneden en makkelijk rijzen.
Bekijk het recept
italiaans brood zonder kneden

Deze basilicum dipsaus is lekker bij veel gerechten, maar in het bijzonder om lekker in te dippen! Denk aan: soepstengels, stukjes brood, smeer het op een toastje of wat dacht je van een lekker borrelspiesje? Deze dipsaus kun je een aantal dagen in een afgesloten trommeltje bewaren in de koelkast. Zorg voor genoeg lekkernijen in huis en serveer hem op vrijdagavond lekker bij de borrel.

basilicum dipsaus

Basilicum dipsaus

Bereidingstijd 5 min
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Italiaans
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

  • 1 flinke bos verse basilicum (ongeveer 2 bakjes uit de supermarkt)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels mayonaise
  • peper en zout

En verder

  • een staafmixer, eventueel met molentje (zie tip)

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten in een staafmixermolentje of een hoge maatbeker. Mix de ingrediënten tot een egale massa. Breng de basilicum dipsaus op smaak met peper en zout.
  • Serveer de basilicum dipsaus bij de borrel.

Notities

Heb je geen staafmixer of staafmixermolentje? Je kunt deze basilicum dipsaus ook maken door de basilicum super fijn te hakken en vervolgens handmatig met de overige ingrediënten te mengen. Het resultaat is minder glad, maar net zo lekker.
Trefwoord Basilicum, Makkelijk, Saus, Snel
  • Share post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating