basisrecept voor lasagne

Basisrecept voor lasagne (met bechamelsaus, gehakt en groenten)

Ik ben dol op lasagne. Jij ook? Met dit basisrecept voor lasagne kun je echt alle kanten op! Scroll dus snel door naar de rest van dit artikel, boordevol tips en lekkere combinatie van ingrediënten voor in je zelfgemaakte lasagne.



Basisrecept voor lasagne

Met een goed basisrecept kun je alle kanten op. Dus ook met dit basisrecept voor lasagne! Lasagne is een echte Italiaanse klassieker. Het is een heerlijke pasta ovenschotel met laagjes lasagnebladen, een lekkere saus met bijvoorbeeld gehakt en/of groenten en eventueel bechamelsaus, afgetopt met een laagje kaas. Super lekker en echt comfort food!


Gehaktsaus met groenten

Mijn favoriete basisrecept voor saus voor lasagne of gewoon een lekkere pasta is deze gehaktsaus met groenten:

Basisrecept voor pastasaus
Met dit basisrecept voor pastasaus zet je eenvoudig zelf een lekkere pastasaus op tafel. Serveer hem met je favoriete pasta.
Bekijk het recept
basisrecept voor pastasaus

Dit basisrecept voor pastasaus is niet alleen ideaal voor een lekker bordje pasta, maar is ook perfect om een lekkere lasagne mee te maken! Maak de pastasaus of tomatensaus met gehakt en groenten helemaal naar je eigen smaak. Kies gehakt of liever vega, kies groenten die je lekker vindt, kook met restjes uit de voorraadkast of kies voor gemak en gebruik voorgesneden groenten.


Vegetarische lasagne

Dit basisrecept voor lasagne is zoals de naam al doet vernoemen een echt basisrecept. Je kunt hem helemaal naar eigen smaak maken. Je kunt dit recept dus ook vegetarisch maken! Liever een vegetarische lasagne, laat het gehakt dan weg. Je kunt het gehakt gewoon weglaten en niet vervangen, je kunt in plaats van gehakt ook wat extra groenten toevoegen. Wil je liever echt een vervanger voor het gehakt, kies dan bijvoorbeeld voor één van de volgende opties:

  • Gebruik een bakje vegetarisch gehakt.
  • Gebruik een blikje linzen in plaats van gehakt.
  • Snijd champignons fijn en bak deze goed op middelhoog vuur met wat zout zodat al het vocht uit de champignons komt. De fijngesneden champignons hebben een vergelijkbare structuur als het gehakt.


Bechamelsaus

Een lasagne is voor mij helemaal af met een lekkere, royale laag bechamelsaus bovenop. Super lekker! Bechamelsaus is een romige saus op basis van melk die veel wordt gebruikt in de Franse en de Italiaanse keuken. Lasagne wordt dan ook veel gemaakt met bechamelsaus als basis of als laatste laagje saus bovenop.

Het basisrecept voor bechamelsaus vind je hier:

Bechamelsaus basisrecept
Met dit basisrecept voor bechamelsaus maak je vanaf nu super makkelijk zelf deze romige saus. Heerlijk voor allerlei gerechten zoals lasagne, als basissaus voor een ovenschotel of bijvoorbeeld moussaka.
Bekijk het recept
bechamelsaus recept basisrecept voor bechamelsaus

basisrecept voor lasagne

Basisrecept voor lasagne

Met dit basisrecept voor lasagne kun je echt alle kanten op! Maak een extra grote portie zodat je meteen kookt voor meerdere dagen.
Bereidingstijd 45 minuten
Oventijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de lasagne:

  • 1 pak lasagnebladen (gedroogd)
  • 150 gram geraspte kaas

Voor de tomatensaus:

  • 300 gram gehakt (of vleesvervanger: zie tips)
  • 1 teen knoflook (fijngesnipperd)
  • 2 uien (fijngesnipperd)
  • 400 gram Italiaanse groenten (gesneden)
  • 2 eetlepels tomatenpuree (blikje)
  • 400 gram tomatenblokjes (blik)
  • 200 gram tomatenpassata

Voor de bechamelsaus:

  • 400 ml melk (koud)
  • 40 gram bloem
  • 40 gram boter

En verder:

  • ruime ovenschaal

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bak de gehakt rul en gaar in een ruime wokpan. Voeg de ui, de knoflook en en de gesneden Italiaanse groenten toe en bak deze 10 minuten mee. Voeg de tomatenpuree, de tomatenblokjes en de tomatenpassata toe en breng de saus aan de kook. Laat 6 minuten pruttelen. Zet het vuur hierna uit.
  • Maak intussen de bechamelsaus. Neem een steelpan en laat hierin de boter op laag vuur smelten. Voeg de bloem toe en meng meteen goed door met een garde. Het bloem-botermengels heet een "roux". Dit kan wat gaan klonteren, maar dat is niet erg.
    Voeg scheutje voor scheutje de koude melk toe aan de roux en meng direct goed door met de garde totdat de melk volledig is opgenomen. Voeg daarna het volgende scheutje melk toe.
    Herhaal dit totdat alle melk is opgebruikt. Voeg pas een nieuwe scheut melk toe wanneer de vorig helemaal is opgenomen. Zo voorkom je klontjes.
  • Laat de bechamelsaus 2 minuten pruttelen (met kleine bubbels) en breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit.
  • Neem de ovenschaal en vet deze in. Verdeel één à twee opscheplepels bechamelsaus over de bodem. Dit doe je alleen voor de eerste laag. Bedek deze met lasagnebladen. Verdeel hierover de tomatensaus en leg hierna weer lasagnebladen op de saus. Herhaal dit totdat alle tomatensaus is opgemaakt. Eindig met een laag gedroogde lasagnebladen. Verdeel hierover de rest van de bechamelsaus en maak de lasagne af met een laag geraspte kaas.
  • Bak de lasagne in 40 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven. Laat de lasagne 4 minuten staan zodra deze uit de oven komt voordat je het aansnijdt.
    Eet smakelijk!

Notities

Je kunt een dubbele portie lasagne maken. Verdubbel hiervoor de hoeveelheden van de ingrediënten. 
Je kunt een extra grote lasagne maken. Alle stappen en de bereidingstijd blijven verder hetzelfde.
Je kunt ook twee schalen maken. Eentje voor de eerste dag en een schaal voor een andere dag. Mijn tip: bak de tweede schaal niet af, maar bewaar deze afgedekt in de koelkast. Je kunt ‘m zo 1 tot 2 dagen extra bewaren. Bak de lasagne af op het moment dat je ‘m wil gaan eten.
Trefwoord Gezond, Makkelijk, Meal preppen, Ovenschotel, Pasta

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating