börek met spinazie en feta

Börek met spinazie en feta – Turkse filodeegsnack

Ken jij Turkse börek al? Dit heerlijke, hartige deeggerecht is gevuld met lekkere ingrediënten. In dit recept voor börek gebruik ik spinazie en feta al hoofdingrediënten. Een heerlijke combinatie voor zelfgemaakte börek.



Wat is börek?

Börek is een Turks gerecht gemaakt van filodeeg en opgerold. Börek wordt veelal gevuld met kaas, groenten of vlees. Veelgebruikt zijn filodeeg of bladerdeeg. De vulling wordt in deeg gerold en dit wordt soms ook nog tot een spiraal gevormd.

Börek wordt gegeten in Turkije, maar ook in omliggende landen zoals Servië, Bosnië en Kroatië. De spelling van het woord ‘börek’ kan verschillen. Börek wordt gegeten op straat, als echt fast food gerecht en geserveerd met yoghurt. Ook als ontbijtgerecht is het gebruikelijk om te eten.


Börek recept

Börek koop je niet alleen bij de (Turkse) bakker, in het buitenland of op de bakkersafdeling van de supermarkt. Met recept maak je deze hartige snack van filodeeg lekker zelf! Ik gebruik graag filodeeg omdat het lekker dun en knapperig is. Daarnaast is het niet te vet. Je kunt ook bladerdeeg gebruiken.

Ik kies voor een vegetarische vulling van spinazie en feta. Een heerlijke combinatie. De spinazie maakt de vulling lekker stevig en de smaak is niet te uitgesproken. De smaak van feta vult de spinazie goed aan, want de feta is ietwat zout. Daarnaast smelt de feta kaas niet te veel in de oven. Verder gebruik je in dit recept nog wat knoflook, ui en als optie rode peper. Serveer met een stevige Turkse yoghurt en klaar ben je!


Hartige bakrecepten

Ik ben gek op bakken, maar kies vaker voor hartige bakrecepten dan voor zoete baksels. De Turkse filodeegsnack is hier een goed voorbeeld van. Heb jij de hartige baksmaak te pakken? Laat je dan inspireren door andere lekkere bakrecepten van StudioKOOK. Ik zet er een aantal voor je op een rijtje:

Stromboli met salami, olijven en basilicum – opgerold pizzabrood
Stromboli is een heerlijk Italiaans opgerold pizzabrood, oorspronkelijk uit de Amerikaans-Italiaanse keuken. Vul het brood met lekkere ingrediënten zoals salami, olijven, kaas, tomatensaus en verse basilicum.
Bekijk het recept
stromboli recept opgerold pizzabrood
Pigs in a blanket
Pigs in a blanket: Amerikaanse worstenbroodjes. Kleine worstenbroodjes die je makkelijke maakt met cocktailworstjes en croissantdeeg.
Bekijk het recept
pigs in a blanket
Kaasvlinders met spinazie en ricotta
Kaasvlinders met spinazie en ricotta. Dit recept moet je geproefd hebbben! De smeuïge vulling is extra romig en smaakvol.
Bekijk het recept
kaasvlinders met spinazie en ricotta
Brood met zongedroogde tomaten
Bekijk het recept
brood met zongedroogde tomaten


Werken met filodeeg

Voordat je de keuken induikt om lekker aan de slag te gaan, wil ik je nog wat tips geven voor het werken met filodeeg. Filodeeg is erg kwetsbaar en droogt snel uit. Je vindt filodeeg soms in het koelschap, maar bijna altijd in het vriesvak. Ik gebruik in dit recept filodeeg uit de vriezer.

Tips voor het werken met filodeeg:

  • Ontdooi alleen wat je nodig hebt. Ontdooi niet meer filodeeg dan je nodig hebt, want je kunt het hierna niet opnieuw invriezen.
  • Bewaar filodeeg als je het niet gebruikt onder een theedoek. Dit voorkomt uitdrogen.
  • Bestrijk filodeeg met olie. Je kunt filodeeg dat als droog is geworden of scheuren vertoond bestrijken met wat olie. Gebruik een dun laagje dat je aanbrengt met een kwastje. Dit helpt tevens het bakproces en zorgt ervoor dat je gerecht een kleurtje krijgt in de oven.
börek met spinazie en feta

Börek met spinazie en feta

Turkse börek met spinazie en feta. Een heerlijke snack om zelf thuis te maken met spinazie, feta en filodeeg. Dit moet je proeven!
Bereidingstijd 20 min
Oventijd 20 min
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Ontbijt
Keuken Turks
Porties 10 stuks

Ingrediënten
  

  • 5 plakken filodeeg (diepvries)
  • 450 gram bladspinazie
  • 1 teen knoflook
  • 1 ei
  • 100 gram feta
  • 1 rode peper
  • 2 bosuitjes
  • olie

Voor erbij

  • stevige yoghurt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat de 5 plakken filodeeg ontdooien. Haal ze niet te vroeg uit de vriezer, want filodeeg is erg kwetsbaar. Een half uur tot een uur vooraf is voldoende.
  • Halveer de plakken filodeeg zodat lange stroken ontstaan.
  • Was de spinazie en haal zo nodig het steeltje en de nerf van het blad. Verwarm wat olie in een ruime wokpan en laat de spinazie hierin slinken. Snijd intussen de knoflook fijn en voeg deze toe aan de spinazie. Bak verder mee.
  • Haal de spinazie uit de pan, laat enigszins afkoelen en knijp deze ontzettend goed uit. Je kunt dit met je handen doen of een fijne zeef gebruiken. Je wil zo min mogelijk vocht in de spinazie.
  • Hak de spinazie fijn en doe de in een ruime kom. Voeg het ei toe en roer door. Verbrokkel de feta fijn boven de kom. Snijd de bosui en de rode peper fijn en voeg ook toe. Meng het geheel goed door en breng op smaak met peper.
  • Leg een langwerpige plak filodeeg in de lengte voor je neer. Bestrijk het filodeeg eventueel met wat olie. Verdeel wat vulling over de breedte van het deeg en rol de vulling in het deeg. Bestrijk de buitenkant van de börek met wat olie en leg het op de een bakpapier beklede bakplaat.
  • Herhaal dit met al het deeg en de rest van de vulling. Bak de börek 20 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de börek direct, met wat yoghurt, maar koud is het ook lekker!
Trefwoord Börek, Makkelijk, Vegetarisch

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating