bougatsa met kaas bougatsa met feta hartige bougatsa

Bougatsa met kaas – hartige bougatsa met feta en filodeeg

Bougatsa met kaas. Een Griekse filodeegpasta gevuld met een romige fetakaasvulling. Deze hartige bougatsa is één van de twee varianten die je kunt maken van dit Griekse gerecht. Deze hartige variant wil je in ieder geval geproefd hebben! Ga jij dit recept maken?




Wat is bougatsa?

Bougatsa is een Griekse filodeegpasta. Deze bestaat zowel in een zoete als in een hartige variant. Bougatsa wordt veelal gegeten als ontbijt of middageten, maar ook als tussendoortje. De zoete variant wordt ook gegeten als dessert.


Bougatsa met kaas

Dit is een recept voor bougatsa met kaas, de hartige variant dus. Ontzettend lekker! Je maak deze Griekse filodeegpasta door eerst een basissaus te maken: een bechamelsaus. Hier voeg je lekker wat feta aan toe. Kies het liefst voor echte feta in plaats van witte kaas. Witte kaas is goedkoper, maar feta heeft een karakteristieke zoute smaak. Deze smaak wil je graag terugproeven in deze hartige bougatsa.

De bougatsa maak je in een ovenschaal. Ik gebruik een ovenschaal van ongeveer 22 bij 22 centimeter. Heb je een kleinere schaal of juist een grotere schaal, geen probleem. Misschien moet je wat meer of wat minder filodeeg gebruiken, maar de bereidingswijze blijft verder hetzelfde.

De ovenschaal vet je in met boter of olijfolie. Vervolgens bekleed je de bodem en de randen met tweederde van het filodeeg. Laat de randen van het deeg over de rand van de schaal hangen. Zorg ervoor dat de bodem helemaal dicht is. Begin het liefst dus met een plak filodeeg die in z’n geheel de bodem bedekt.

Hierna stort je de kaasvulling erin. Vouw de buitenste randen over de vulling en dek de bovenkant verder af met het laatste filodeeg. Bestrijk met olijfolie en bak de bougatsa met kaas af.


Bougatsa met custardvulling

Zoals hierboven al genoemd, bestaat er ook een zoete variant van de bougatsa. Deze variant wordt gevuld met custard. Een soort dikke, zoete vla. Deze zoete variant wordt op dezelfde manier gemaakt als de hartige variant.


Werken met filodeeg

Filodeeg is heel dun deeg en heeft de eigenschap dat het snel breekt. Hierom bestrijk je het liefst elk plakje filodeeg met een dun laagje olijfolie of gesmolten boter. Zo wordt het deeg iets soepeler en kun je het makkelijker verwerken in een recept, zoals deze bougatsa met kaas.

Ook na het bakken breekt filodeeg snel. Dit maakt niets uit voor de smaak. Sterker nog, het is juist ontzettend lekker! Het deeg is ontzettend dun en wordt daardoor heerlijk krokant in de oven.

bougatsa met kaas bougatsa met feta hartige bougatsa

Bougatsa met fetakaas – hartige bougatsa

Bougatsa met kaas. Een Griekse filodeegpasta gevuld met een romige fetakaasvulling. Deze bougatsa is lekker als lunch of als tussendoortje.
Bereidingstijd 25 minuten
Oventijd 25 minuten
Gang Lunch, Tussendoortje
Keuken Grieks
Porties 16 stukjes

Ingrediënten
  

  • 5 vellen filodeeg
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 300 gram feta
  • olijfolie

Voor na het bakken:

  • honing
  • sesamzaadjes
  • chilivlokken

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en bak deze 5 tot 10 minuten mee op laag vuur. Dit is de roux. Schenk vervolgens scheutje voor scheutje koude melk bij de roux en meng na elke scheut goed door en voeg de volgende scheut pas toe als alle melk is opgenomen.
  • Verbrokkel intussen de feta. Als er een gladde bechamelsaus is ontstaan, voeg je de feta toe aan de bechamelsaus. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit. De bechamelsaus met de feta hoeft geen gladde saus te zijn. Er mogen klontjes in zitten.
  • Vet een ovenschaal, van ongeveer 22 bij 22 centimeter, in met olijfolie. Bedek de bodem en de randen met ⅔ van het filodeeg. Bestrijk het filodeeg met olijfolie zodat deze niet scheurt.
  • Schenk de bechamelsaus met de feta in de ovenschaal met filodeeg. Dek de bovenkant af met filodeeg en vouw de randen over de fetavulling. Bestrijk de bovenkant met olijfolie.
  • Bak de hartig bougatsa 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de bougatsa na het bakken afkoelen voordat je 'm aansnijdt.

Notities

Een uitgebreid recept voor bechamelsaus + tips vind je hier (klik)
Trefwoord Comfort food, Ovenrecept, Vegetarisch

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating