brood met zongedroogde tomaten

Brood met zongedroogde tomaten – makkelijk recept zonder kneden

Brood met zongedroogde tomaten. Al tijdens de bereiding vult je huis zich met de heerlijkste mediterrane geuren. Je kunt niet wachten om te snoepen van je zelfgebakken brood. Wanneer het piepje van de oven gaat, haal je vol voldoening het brood uit de oven. Maar, nog even geduld. Laat het brood ietwat afkoelen voor het beste resultaat. Het wachten zal worden beloond want de smaak van dit brood met zongedroogde tomaten is rijk en intens.



Op vakantie in je eigen keuken

Wie geen genoeg kan krijgen van vakantie en een zomers gevoel, doet er goed aan zich te wagen aan dit brood met zongedroogde tomaten. Een kleine twist geeft dit makkelijke broodrecept al een mediterrane smaak en je waant je binnen een paar uur aan het strand op jouw favoriete zuid-Europese vakantiebestemming. De basis van het recept is eenvoudig, maar de zongedroogde tomaat geven het net het zomerse gevoel wat dit brood nodig heeft. Om het vakantiegevoel compleet te maken serveer je er een een lichte salade bij en wat lekkere hapjes om het diner af te maken.

Dit brood met zongedroogde tomaat is lekker om te combineren met:
Snel & simpel: courgettisalade caprese met olijven en kappertjes (video)
Italiaanse kruidenboter met zongedroogde tomaat en basilicum
Salade met gegrilde asperges, gepocheerd ei en krokante spek
Zelfgemaakte pesto met walnoten
Borrelspiesjes met feta en rookvlees
Courgettesoep met spinazie (Snel & Simpel)


Brood met zongedroogde tomaten

Zoals hierboven al vermeld: de basis voor dit brood met zongedroogde tomaat is eenvoudig. Bloem, gist en een vloeistof is eigenlijk alles wat je nodig hebt om een brood te bakken. Voeg daaraan toe wat zout en kruiden voor de smaak en natuurlijk die heerlijke, smaakvolle zongedroogde tomaten. Verwerk de zongedroogde tomaten in het deeg en verdeel er een aantal op het brood. Bestrooi het brood voor het bakken met wat grof zeezout en eventueel wat verse rozemarijn en je bent klaar. Dit brood is gegarandeerd een succes.

brood met zongedroogde tomaten

Brood met zongedroogde tomaten

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rijstijd 2 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans, Mediterraan
Porties 2 broden

Ingrediënten
  

  • 375 gram bloem
  • 1 zakje gist
  • 2 theelepels zout
  • 350 ml bier of koolzuurhoudend water
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 295 gram zongedroogde tomaten (uitlekgewicht: ongeveer 180 gram)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • grof zeezout

En verder

  • bakpapier

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor 220 graden.
  • Laat de zongedroogde tomaten goed uitlekken. Snijd ze vervolgens de helft in reepjes en houd de andere helft apart om het brood mee te bedekken.
  • Meng de bloem, de gist, het zout, de gesneden zongedroogde tomaten en de gedroogde rozemarijn met elkaar. Voeg hieraan toe: het bier of het koolzuurhoudend water en 2 eetlepels olijfolie. Meng het geheel goed door met een lepel en dek de kom af. Laat het deeg 2 uur rijzen of totdat het verdubbeld is in volume.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen en verdeel over de bakplaat. Maak er twee lange broden van. Is het deeg nog wat te nat om op te pakken? Gebruik een lepel om het deeg op de bakplaat te scheppen.
  • Verdeel de andere helft van de zongedroogde tomaten over de broden. Snijd de grotere exemplaren eventueel wat kleiner. Bestrijk het de broden met de overige eetlepel olijfolie en bestrooi, naar smaak, met grof zeezout. Bak de broden met zongedroogde tomaat 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de broden, na het bakken, voor het snijden ietwat afkoelen.

Notities

Voor extra smaak kun je de olie uit het potje van de zongedroogde tomaat toevoegen aan het deeg, in plaats van nieuwe olijfolie uit een fles.
Trefwoord Bakken, Brood, Hartig, Picknick

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating