crispy aardappelsalade met kimchi

Crispy aardappelsalade met kimchi en komkommer

Crispy aardappelsalade, crispy potato- of krokante aardappelsalade… Hoe je het ook wel noemen: dit recept is echt een super en wil je echt proberen! Een heerlijke aardappelsalade met geroosterde aardappelen, een Oosterse dressing, pittige kimchi en frisse komkommer. Klinkt dit niet als de beste combinatie van ingrediënten?



Crispy aardappelsalade

Crispy aardappelsalade, een aardappelsalade op basis van geroosterde aardappels. Dit is echt ontzettend lekker omdat de aardappels een lekkere bite krijgen doordat je ze krokant roostert in de oven. Rooster ze bij voorkeur met schil. Hiervoor kun je bijvoorbeeld krielaardappeltjes in de schil gebruiken. Als uitgangspunt voor deze crispy aardappels (of geroosterde aardappels) maakte ik ‘smashed potatoes’, smashed aardappelen. Deze aardappeltjes kook je eerst, vervolgens plet je ze op de bakplaat en besprenkel je ze met olijfolie om ze daarna nog even lekker krokant te roosteren in de oven. De smashed aardappelen vind je ook terug in deze smashed aardappelen met truffel, deze Italiaanse plate en deze smashed potatoes met ansjovis-eiersalade.


Kimchi

Deze aardappelsalade maak ik met een lekkere touch uit Azië. Ik kies vooral voor smaakmakers die ook in de Koreaanse keuken worden gebruikt zoals sojasaus, sesamolie en natuurlijk: kimchi. Kimchi is gefermenteerde kool, soms ook ingemaakt samen met andere groenten zoals ui en wortel. Je kunt kimchi kopen bij de toko, maar je vindt kimchi tegenwoordig ook in steeds meer supermarkten. Kimchi is verpakt in blik.


Krokante aardappelsalade

Een aardappelsalade, maar dan met krokante aardappelen dus. Erg lekker als bijgerecht. Serveer er bijvoorbeeld een lekker stukje gegrilde vis of kip bij. Deze salade is voedzaam door de aardappelen en de kimchi en heeft daarom niet veel meer nodig om er een volwaardige maaltijd van te maken.

Dat is meteen goede reden om deze krokante aardappelsalade ook lekker als lunch te eten! Je kunt deze aardappelsalade goed voorbereiden. De aardappelen behouden hun bite, maar zijn na een paar uur minder crispy dan wanneer je ‘m à la minute serveert. Voor de smaak geen probleem, want deze salade is de volgende dag nog net zo lekker!

Wil je de salade voorbereiden? Je kunt ook de krokante aardappelen even apart houden van de dressing van de salade of de dressing apart bewaren. Zo blijven de ingrediënten zo crispy mogelijk.

crispy aardappelsalade met kimchi

Crispy aardappelsalade met kimchi en komkommer

Een heerlijke crispy aardappelsalade met geroosterde aardappelen, een Oosterse dressing, pittige kimchi en frisse komkommer.
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 20 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Amerikaans, Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram krieltjes (in de schil)
  • 2 blikjes kimchi (2 x 160 gram)
  • 1 komkommer
  • 1 bosje bosui
  • sesamzaadjes
  • olijfolie

Voor de dressing:

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels witte wijnazijn of citroensap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de krieltjes, in de schil. Kook ze in hun geheel in 5 tot 10 minuten beetgaar. Giet hierna af en laat 2 tot 3 minuten staan om droog te stomen.
  • Verdeel de krieltjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Plet de krieltjes stuk voor stuk plat tot ze uit hun schil barsten. De krieltjes plet je tot ze ongeveer 2 centimeter dik zijn. Verdeel hierna olijfolie over de krieltjes en eventueel peper en zout.
  • Rooster de geplette krieltjes (smashed potatoes) 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Meng intussen alle ingrediënten voor de dressing met elkaar in een ruime saladekom. Maak de bosui en de komkommer schoon. Snijd de bosui in fijne ringen. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en ontdoe van de zaadlijsten. Snijd de komkommer hierna in plakjes. Doe de komkommer en de bosui bij de dressing.
  • Laat de kimchi uitlekken. Bewaar het aanhangend vocht. Snijd de kimchi wat fijner er voeg ook toe aan de dressing. Voeg eventueel wat vocht van de kimchi toe aan de salade om het geheel wat pittiger te maken. Meng alles goed door.
  • Haal de geroosterde geplette aardappelen uit de oven. Dit zijn de crispy aardappels. Doe de aardappeltjes bij de rest van de salade en meng goed door. Serveer de crispy aardappelsalade direct. Eet smakelijk!
Trefwoord Gezond, Maaltijdsalade, Vegetarisch

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating