Frittata met doperwten

Frittata met doperwten en chorizo (budget proof recept!)

Maak jij wel eens frittata? Dit Italiaanse gerecht is ideaal om restjes mee op te maken. Daarnaast zijn de basisingrediënten helemaal niet duur wat dit recept echt budget proof maakt! Maak deze frittata met doperwten en chorizo als ontbijt, lunch of als bijgerecht bij het diner.



Wat is een frittata?

Frittata is een Italiaans gerecht met ei als basis. Een soort goed gevulde omelet. Het is een gerecht wat vroeger voornamelijk gegeten werd door de armen, want in een frittata werden alle restjes pasta en/of groenten verwerkt.

Een frittata bestaat in de basis uit ei en iets romig. Denk aans: room, melk, maar ook kwark of yoghurt. Hieraan voeg je ingrediënten toe die je lekker vindt. Bijvoorbeeld groenten, vlees of vis. Maar ook kaas smaakt heerlijk in een frittata.

Restjes over? Frittata leent zich uitstekend om restjes op te maken. Groenten, vlees, vis, of kaas die je over hebt verwerk je in het omeletbeslag. Ook pasta of aardappel kun je prima verwerken in een frittata.


Frittata met doperwten en chorizo

Ik kies voor mijn frittata graag voor makkelijke groenten die geen extra bereidingstijd nodig hebben. Doperwtjes (uit de vriezer) zijn hiervoor ideaal. Ook bosui, verse kruiden, prei of spinazie zijn lekkere groenten voor in een frittata. Deze groenten mogen ietwat knapperig blijven, maar worden wel net gaar genoeg in de oven.

Met vlees en vis kun je ook alle kanten op. Voor dit recept bak ik kleine blokjes chorizo krokant. Deze geven veel smaak aan de chorizo. In combinatie met wat chilipepervlokken krijgt de frittata met doperwten wat extra pit. Ideaal, want doperwten zelf hebben een zachte smaak.


Ingrediënten voor frittata

Zoals je hebt gelezen, kun je alle kanten op het toevoegen van ingrediënten voor een Italiaanse frittata. De basisingrediënten zijn ei en vaak iets romig en/of kaas. Maar, daarnaast kun je erin doen wat je wil. Ik geef nog wat andere voorbeelden van ingrediënten, zodat je lekker kunt variëren.

Vlees en vis

  • uitgebakken spekblokjes of gerookte kip
  • andere stukjes vlees die al gaar zijn, van bijvoorbeeld de vorige dag
  • vleeswaren (dat over is), bijvoorbeeld ham of rookvlees
  • vis uit blik
  • gekookte of gerookte vis, zoals garnalen of zalm

Groenten

  • verse kruiden, zoals bieslook, munt, peterselie.
  • bosui, fijngesneden prei, fijngesnipperde rode ui
  • bladgroenten zoals spinazie of rucola
  • groenten uit de vriezer, zoals spinazie, doperwtjes, boerenkool, gemengde groenten. Sommige groenten moeten vooraf even ontdooien omdat ze anders te veel vocht toevoegen aan het eimengsel, zoals deelblokjes spinazie.

Kaas

  • geraspte kaas, die je over hebt. Meng door het beslag.
  • grove stukjes kaas, die je over hebt. Denk aan: zachte geitenkaas, mozzarella, feta.
Frittata met doperwten

Frittata met doperwten

Een makkelijk, lekker en budgetproof recept uit Italië. Heerlijke frittata met doperwten en chorizo. Ideaal om restjes in te verwerken.
Voorbereidingstijd 10 min
Oventijd 20 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 eieren
  • 1 flinke scheut room, melk of kwark
  • 50 gram chorizo (in blokjes)
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 1 bosui (fijngesneden)
  • peper en zout
  • eventueel: chilivlokken of fijngesneden rode peper, naar smaak

En verder

  • ovenschaal 15 tot 20 cm groot

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Klop de eieren los samen met de room, melk of kwark Heb je geen van deze ingrediënten in huis? Voeg dan een klein scheutje water toe om het kloppen makkelijker te maken.
  • Bak de chorizoblokjes uit in een koekenpan. Laat ze uitlekken of dep ze droog met keukenpapier en voeg toe aan het eimengsel. Voeg ook de doperwten en de fijngesneden bosui toe. Breng verder op smaak met peper, zout en eventueel chilipeper.
  • Bak de frittata met doperwten en chorizo ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Trefwoord Eénpersoons recept, Gezond, Glutenvrij, Makkelijk, Snel
  • Share post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating