gefrituurde halloumi

Gefrituurde halloumi met chili-tomatenjam

Gefrituurde halloumi, een super lekker gerechtje om te koken voor een gezellige avond in het weekend. Deze gefrituurde halloumi serveer je met een chili-tomatenjam. Ook ontzettend lekker, zo smaakvol! De tomatenjam is niet moeilijk om te maken en je hebt er slecht een hand vol ingrediënten en wat geduld voor nodig. Wanneer zet jij dit gerecht op het menu?



Gefrituurde halloumi

Eet jij wel eens halloumi? Halloumi is heerlijk in een salade of eet een keer deze halloumiburgers. Halloumi is voor veel gerechten en verschillende soorten bereidingen geschikt. Je kunt halloumi zo, uit de verpakking eten. Lekker fris! Je kunt halloumi goed bakken, want deze kaas is stevig en smelt niet meteen weg in de pan.

Maar, wist je dat je halloumi ook heel goed kunt frituren? Bedek deze stevige kaas met een krokant laagje, door de halloumi te paneren. In dit recept gebruik je een combinatie van paneermeel en havervlokken. Super lekker en lekker krokant.

Na het paneren, frituur je de halloumi in olie. Gebruik bij voorkeur een neutrale olie, zoals zonnebloemolie. Deze kan warm genoeg worden, zonder dat de temperatuur van de olie wordt beïnvloed (zoals bij bijvoorbeeld olijfolie). Je kunt frituren in een frituurpan, maar je kunt ook gewoon frituren in een steelpannetje. Lees deze tip om te controleren of je olie heet genoeg is (klik).


Chili-tomatenjam

Een jam, gemaakt van hartige ingrediënten. Dat kan prima! Deze jam maak je wel met suiker, maar je voegt specerijen toe om de jam op smaak te brengen. Het resultaat: een super smaakvolle saus met een vleugje umami. Want, de smaakmaker umami zit van nature in tomaat. Echt een keertje proberen dus, deze chili-tomatenjam!

Deze chili-tomatenjam past perfect bij de zoute smaak van de halloumi. Het krokante jasje van de kaas is een smaakvol contrast met de dikke, stroperige saus. Echt een heerlijke combinatie dus!


Wat is halloumi

Alle elementen van dit gerecht ken je nu, maar wat is halloumi eigenlijk? Halloumi is een ongerijpte geitenkaas die veel wordt gebruikt in de Griekse, Cypriotische en Turkse keuken. Halloumi is stevig van structuur en zacht van smaak. Je kunt deze kaas vers eten, maar halloumi leent zich ook perfect om te bakken of, zoals in dit recept, om te frituren. Dit komt door de stevige structuur. De kaas smelt niet weg.

Halloumi is in principe een geitenkaas, maar wordt ook gemaakt in combinatie melk schapenmelk of koeienmelk.

gefrituurde halloumi

Gefrituurde halloumi met chili-tomatenjam

Deze gefrituurde halloumi serveer je met een chili-tomatenjam. Ook ontzettend lekker, zo smaakvol! Serveer dit lekkere halloumi gerecht bijvoorbeeld bij een gezellige dinner party.
Bereidingstijd 40 minuten
Wachttijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks, Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 225 gram halloumi
  • 1 ei
  • 5 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 5 eetlepels havervlokken
  • peper en zout
  • zonnebloemolie (om te frituren)

Voor de chili-tomatenjam

  • 500 gram cherrytomaten of snoeptomaten
  • 50 gram suiker
  • 1 mespuntje kaneelpoeder
  • 1 mespuntje chilivlokken (of naar smaak)

En verder

  • een staafmixer (optioneel)

Instructies
 

  • Was de tomaten en snijd deze in tweeën. Doe de tomaten in een pan met een dikke bodem (bijvoorbeeld een braadpan). Voeg de suiker en de specerijen toe en zet het vuur op een lage stand aan. Laat de tomaten 2 tot 3 uur op staan tot er een dikke jam is ontstaan.
  • De chili-tomatenjam is klaar als het volume is gehalveerd en de saus/jam lekker stroperig is. Mix de helft van de jam met een staafmixer glad. Meng de gladde helft en grove helft met elkaar. Je chili-tomatenjam is nu klaar. Zet apart tot verder gebruik.
  • Dep de halloumi goed droog. Snijd de halloumi in ongeveer 12 repen. Dep de repen ook weer goed droog.
  • Zet drie bakje klaar voor het paneren. In het eerste bakje doe je de bloem. Klop in het tweede bakje het ei los. Doe in het derde bakje het paneermeel en de havervlokken. Meng deze twee ingrediënten goed door. Breng alle bakje een klein beetje op smaak met peper en zout en meng door.
  • Zet intussen de frituurpan aan of zet een pannetje met zonnebloemolie op.
  • Wentel de reepjes halloumi eerst door de bloem, daarna door het ei en als laatste door het paneermeel-havervlokkenmengsel. Tik de reepjes halloumi na elke wenteling in een bakje goed af, voordat je de halloumi in het volgende bakje doet.
  • Controleer of de olie heet genoeg is. De olie mag tussen 170 en 175 graden zijn. Heb je geen thermometer? Gebruik dan deze kooktip om te controleren of de olie heet genoeg is.
    Frituur de gepaneerde halloumi ongeveer 5 minuten, totdat de halloumi rondom goudbruin is. Laat de halloumi uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Verdeel de chili-tomatenjam over een serveerbord. Leg hierop de gefrituurde halloumi. Verdeel hierover wat verse kruiden en serveer direct. Eet smakelijk!

Notities

Het is beter om de halloumi in kleine delen te frituren dan de pan overvol te laten bakken. Als de pan te vol is, gaart de halloumi niet gelijkmatig.
Trefwoord Dinner party, Vegetarisch, Weekend

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating