gegratineerde uiensoep

Gegratineerde uiensoep

Voorgerecht • 55 minuten


Ingrediënten (6 pers.)

1 kilo uien
3 teentjes knoflook, ontdaan van de schil
½ bosje tijm
1½ liter bouillon
2 eetlepels witte balsamicoazijn
12 plakjes stokbrood of 6 sneetjes brood
100 gram geraspte kaas

6 ovenvaste kommen of ramequins

 

Bereidingswijze

Snijd de uien in flinterdunne halve ringen. Verhit een stoofpan of ruime soeppan op het vuur met wat boter of olie. Bak de uien hier op hoog vuur in aan. Zet het vuur na 5 minuten lager. Ris de blaadjes tijm van de takjes en voeg deze, samen met de balsamicoazijn, toe aan het geheel. Laat de uien in 30 minuten karamelliseren. Snijd de knoflook fijn en voeg deze de laatste 5 minuten toe.

Schenk de bouillon bij de gekaramelliseerde uien en breng het geheel aan de kook. Laat de uiensoep nog ongeveer 20 minuten op laag vuur pruttelen.

Giet de uiensoep over in de ovenvaste kommen en dek af met de stokbroodjes, 2 plakjes per kom. Gebruikt u sneetjes brood? Snijd dan eerste de boterhammen op maat van de kommen en dek de soep vervolgens af met het brood.

Dek het geheel als laatst af met de geraspte kaas.

Zet de grill van de oven aan en zet de kommen met uiensoep onder grill. Laat het geheel in 6 minuten gratineren. Heeft u geen grillstand op uw oven? Verwarm de oven dan op tijd voor op 220 graden en zet de uiensoep 10 minuten in de voorverwarmde oven om de kaas te laten smelten en krokant te worden (zie tip, voor meer temperaturen).

Serveer de gegratineerde uiensoep direct. Heerlijk als voorgerecht, maar smaakt ook heerlijk als lunch op een koude dag.

 

Tips

De krokante kaas op deze gegratineerde uiensoep geeft een heerlijke smaak. Een grillstand geeft in een korte tijd dit smakelijke effect aan bovenkant van dit gerecht. Indien u geen grillstand geeft kan er ook gebruik gemaakt worden van de reguliere ovenstand. Niet alle ovens kunnen een hoge temperatuur bereiken. Kan de oven bijvoorbeeld maar tot 180 graden verwarmd worden? Gebruik dan evengoed de oven, maar laat de soep langer in de oven staan. Dit zal dan ongeveer 20 minuten duren, maar het resultaat is heerlijk! Gebruikt u de oven op 200 graden? Dan volstaat 15 minuten.

 

Misschien vind je dit ook lekker

 

1 reactie op “Gegratineerde uiensoep”

  1. Pingback: Uiensoep dipsaus voor chips - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.