hartige banketletter

Hartige banketletter met spinazie, ricotta en pesto

Zin in een hartig hapje voor Sinterklaasavond? Maak deze bijzondere, hartige banketletter! Vul hem niet met amandelspijs, maar met spinazie, ricotta en pesto! Een lekkere, hartige vulling voor wie niet zo van zoet houdt.



Hartige banketletter

De banketletter is natuurlijk een klassieke Sinterklaaslekkernij en is niet weg te denken rondom 5 december. Ben jij nu niet zo’n fan van zoete snacks, maar lust jij liever iets hartigs? Maak dan een keer deze hartige banketletter. De zoete vulling vervang je door een lekkere, hartige vulling. Rol het bladerdeeg vervolgens op en maak de randen goed dicht zodat er geen vulling uitloopt. Vorm hem tot een letter naar keuze en dan rest alleen nog afbakken en opeten.


Spinazie, ricotta en pesto

Ik kies voor een lekkere vulling met als voornaamste smaakmakers: spinazie, ricotta en pesto. Deze combinatie van drie ingrediënten past ontzettend goed bij elkaar. Maak de vulling iets steviger met wat ei en breng op smaak met peper en zout. Wil jij extra uitpakken? Een handje geraspte kaas of wat fijngesneden zongedroogde tomaten kun je ook nog toevoegen aan deze hartige vulling.


Tips voor een stevige vulling

Om de hartige banketletter goed te kunnen vullen en vormen is het belangrijk dat de vulling stevig is. Ricotta is een stevige kaas dus dat helpt al. Om te zorgen dat jouw vulling stevig genoeg is, heb ik nog twee handige tips voor je:

  • Laat de spinazie goed uitlekken. Voor dit recept kun je gewoon diepvriesspinazie gebruiken. Deze kun je vooraf laten ontdooien of zachtjes verwarmen in een steelpannetje totdat alles ontdooid is. Voor beide methoden geldt wel: laat de spinazie hierna goed uitlekken. Zo neem je minder vocht mee de vulling in. Doe dit door de spinazie in een zeef te doen en simpelweg te laten staan. Even aandrukken helpt ook. Zie je hoeveel vocht er nog uitkomt?
  • Voeg een schepje bloem of maïzena toe. Kom je er tijdens het mengen van de vulling achter dat de vulling toch wat dun is? Voeg dan een schepje bloem of maïzena toe en meng het geheel goed door. Bloem en maïzena nemen het vocht tot zich en zo wordt de vulling dus minder slap.
hartige banketletter

Hartige banketletter met spinazie, ricotta en pesto

Hartige banketletter met spinazie, ricotta en pesto. Een heerlijke variant op de zoete banketletter tijdens de feestdagen.
Bereidingstijd 20 min
Oventijd 25 min
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Hollands
Porties 2 banketletters

Ingrediënten
  

  • 1 bladerdeeg op rol
  • 450 gram spinazie uit de diepvries (ontdooid)
  • 1 bakje ricotta
  • 1 ei
  • eetlepel pesto

Optioneel:

  • 1 eidooier (losgeklopt)
  • sesamzaadjes

En verder:

  • bakpapier

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol het bladerdeeg uit in de breedte. Snijd het bladerdeeg door midden zodat twee lange repen ontstaan.
  • Meng de spinazie met de ricotta, pesto en het ei en meng goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel het spinaziemengsel in de lengte, in het midden over de twee stroken bladerdeeg. Rol het voorzichtig op en knijp de nader goed bij elkaar zodat het deeg dicht is. Druk ook de uiteindes goed dicht.
  • Leg een stuk papier op het een bakplaat. Vorm de bladerdeegrollen tot een letter, bijvoorbeeld de letter S en leg deze op de bakplaat (scroll even door naar de notities voor een tip). Bestrijk de letters met de eidooier en bestrooi met sesamzaadjes.
  • Bak de hartige banketletters 25 minuten in de voorverwarmde oven. Zowel warm als koud heerlijk!

Notities

Het verplaatsen van de letter van het aanrecht naar de bakplaat doe je het best in één vloeiende beweging. Je kunt eventueel een groot plat oppervlak gebruik om onder de letter te schuiven om te helpen verplaatsen. Pas wel op dat het deeg niet scheurt. 
Wil je dit allemaal voorkomen? Maak de letters dan simpelweg óp de bakplaat. 
Trefwoord Hartig bakken, Sinterklaas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating