katsu curry - japanse curry

Katsu curry – Japanse curry met krokante kip

Ken jij katsu curry al? Katsu curry is een Japanse curry met een gepaneerd stukje vlees. De combinatie van de zachte, kruidige curry gevuld met wortel en aardappel en het krokante vlees is echt sensationeel! Deze katsu moet je geproefd hebben! In dit artikel deel ik het échte recept voor katsu curry met je.


Waan je in Japan!

Wie Japan bezoekt, mag de Japanse katsu curry niet overslaan. In Japan zijn veel restaurants eigenlijk maar klein, vergelijkbaar met een bar. Neem plek aan een tafeltje en je eten wordt gemaakt waar je bij staat. Het restaurant vult zich met geuren van die lekkere Japanse curry, want de keuken is vaak open. Om te watertanden!

Japanse curry wordt altijd op dezelfde manier geserveerd. Waar je misschien gewend bent om de currysaus over de rijst te scheppen en vervolgens te mengen, wordt Japanse curry met precisie opgediend. De rijst aan de ene kant, de katsu curry aan de andere kant. De rechte lijn in het midden wordt bedekt met de krokante kip. Netjes gesneden in gelijke stukken en natuurlijke die lekkere tonkatsu saus er overheen!


Traditionele katsu curry

Katsu curry is een Japanse curry met aardappel, ui en wortel. Katsu verwijst naast het gesneden stukje vlees wat er traditioneel bij wordt geserveerd. Het vlees wordt gepaneerd met bloem, ei en panko. Panko is Japans broodkruim. Vervolgens wordt het vlees krokant gebakken en in gelijke reepjes gesneden.

Ik gebruik in dit recept kip als vlees. Maar, varkensvlees kan ook prima! Voor twee stukjes krokante kip kun je één grote kipfilet gebruiken. Deze snijd je over de gehele breedte in tweeën zodat er twee plattere stukken ontstaan (de boven- en onderkant). Om de kip extra mals te maken, sla je de kip plat met een vleeshamer. Heb je die niet, dan kun je ook een ander zwaar voorwerp gebruiken zoals een koekenpan of een deegroller.


Japanse curryroux of currypasta

Om katsu curry te maken, heb je Japanse curryroux of currypasta nodig. Deze currybasis is te koop bij de toko. De curryroux vormt de dikke saus die alle ingrediënten met elkaar bindt. Japanse curry bevat groenten, maar de smaakvolle en rijke currysaus met de authentieke Japanse smaak mag niet ontbreken!


Tonkatsu saus

De naam zegt het al. Tonkatsu verwijst naar een stukje varkensvlees, gesneden in gelijke delen. Tonkatsu saus is een dikke, stroperige, friszoete saus die traditioneel geserveerd wordt bij tonkatsu. Varkensvlees, maar zoals hierboven genoemd: kip mag ook! Vergeet deze smakelijke tonkatsu saus vooral niet bij deze katsu curry.

katsu curry - japanse curry

Katsu curry – Japanse curry met krokante kip

Deze traditionele katsu curry wordt in Japan gegeten met een krokant stukje vlees, in dit recept kip. Snijd de krokante kip in de klassieke reepjes en serveer tonkatsusaus.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans, Oosters
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui
  • 5 middelgrote aardappelen (vastkokend)
  • 5 wortels
  • 1 pakje Japanse curry roux of -pasta (golden curry)
  • 600 ml water
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 3 eetlepels appelsap

Voor de gepaneerde kip

  • 2 kipfilets
  • 4 tot 6 eetlepels bloem
  • 4 tot 6 eetlepels panko (Japans broodkruim)
  • 2 eieren
  • peper en zout
  • ruim zonnebloemolie

Voor erbij

  • gekookte rijst
  • tonkatsusaus

En verder

  • pan met een dikke bodem
  • vleeshamer, deegroller of iets anders zwaars om mee te "pletten"

Instructies
 

  • Verwarm een pan met een dikke bodem, bijvoorbeeld een stoofpan, op middelhoog vuur met wat vetstof.
  • Bereid de curry. Maak intussen de ui schoon en snijd deze in grove blokjes. Voeg deze toe aan de pan en laat de ui even bakken tot deze begint te karameliseren (bruiner worden).
  • Schil intussen de aardappelen en de wortelen en snijd deze in hapklare stukken. Voeg de aardappelen en de wortelen toe aan de ui en bak 3 minuten mee. Voeg het water toe en laat ongeveer 15 minuten koken tot de aardappelen en wortel gaar zijn. Giet het geheel NIET af.
  • Voeg de Japanse curryroux of -pasta toe aan het water en meng het geheel goed door totdat dit goed is opgelost. Voeg ook de ketchup, de sojasaus en de appelsap toe en laat het geheel nog 5 tot 10 minuten op laag vuur sudderen.
  • Bereid het vlees. Leg de kipfilet plat voor je op een schone snijplank en halveer deze over de lengte op een horizontale wijze. Je houdt het mes dus plat en snijd van links naar rechts. Er ontstaan nu twee dunnere stukken kipfilet.
  • De drie stukken kipfilet even opzij, op een ander bord, en leg één kipfilet recht voor je. Sla voorzichtig met de vleeshamer, de deegroller of iets anders zwaar (dit kan ook een zware koekenpan of steelpan zijn) op het vlees. Sla niet te hard, dan gaat het vlees stuk, maar sla voorzichtig zodat de kipfilet wat dunner wordt. Op deze manier wordt het vlees tevens een stuk malser.
  • Doe dit totdat de kipfilet ongeveer 1 centimeter dik is en overal een gelijkmatige dikte heeft. Herhaal dit met de andere stukken kipfilet.
  • Paneer de kip. Zet drie bakjes klaar. Doe in één bakje de bloem, breek in het volgende bakje de eieren en klop deze los (eventueel met een eetlepel water) en doe in het laatste bakje de panko. Haal de platgeslagen kipfilets eerst door de bloem en klop het overtollige bloem goed af. Haal de kipfilets vervolgens door het losgeklopte ei, laat het overtollige ei goed afdruipen. Haal de kipfilets als laatste door de panko.
  • Bak de kip. Verwarm een grote pan, bijvoorbeeld een wokpan met olie. Zet het vuur middelhoog. Controleer of de olie heet genoeg is door een stukje brood in de olie te houden. Gaat de olie direct borrelen? Dan is het gereed om in te bakken. Zo niet, laat het dan nog wat verder verhitten.
  • Bak de gepaneerde kipfilets in de hete olie. Bak de gepaneerde kipfilet 6 minuten per kant. Doe de pan niet overvol, maar bak liever in 2 sessies. Anders koelt de olie te veel af en met te weinig ruimte in de pan, kan de kip niet goed gaar worden.
  • Laat de gebakken kip uitlekken op een stuk keukenpapier.
  • Serveer de katsu curry. Schep in een diep bord de rijst, verdeel dit over één helft van het bord. Schep de Japanse curry aan de andere helft van het bord. Snijd de krokante kip in reepjes en leg deze op de lijn tussen rijst en curry. Serveer de curry eventueel met tonkatsusaus.
Trefwoord Curry, Katsu curry

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating