waterkoker ontkalken

Kooktip #18: waterkoker ontkalken doe je zo!

In de vaste rubriek ‘Kooktips’ vind je handige tips en weetjes voor in en rondom de keuken. Geen sexy gerechten, maar handige handvatten om het koken gemakkelijker te maken. In dit artikel: zo kun je de waterkoker ontkalken! Een handige schoonmaaktip zonder moeite.



Wat is kalk?

Elk huishouden heeft wel een waterkoker. Misschien herken je het wel. Naar verloop van tijd ontstaan er kleine vlokken onderin de waterkoker. Op een gegeven moment laten ze los. Dit is kalk. Kalk zit in ons water en je kunt het ook herkennen in bijvoorbeeld de douche, op de douchewand.

Wanneer je water kookt, ontstaan er kleine kalkdeeltjes die rond dwarrelen in het water. Naar verloop van tijd wordt dit meer. Gelukkig hebben de meeste waterkoker een anti-kalkfilter. Deze zit voor de schenktuit en houdt de meeste “kalkvlokken” tegen. Deze wil je niet in je thee! Het ziet er niet fris uit, maar gelukkig is de kalk in ons water niet ongezond!


Waterkoker ontkalken

Hoe langer je een waterkoker gebruikt, hoe meer kalkaanslag er zal ontstaan in de waterkoker, met name rondom het verwarmingselement. Ondanks dat kalk dus niet per se ongezond is, hebben we de kalk graag wel uit ons water en niet in ons kopje thee. De losgekomen “kalkvlokken” kun je weggieten, maar de kalkaanslag blijft.

Kalkaanslag in de waterkoker kun je met een simpele truc schoonmaken. Hiervoor gebruik je simpelweg: keukenazijn (geen schoonmaakazijn!). Een citroen kan ook. Lees in de onderstaande kooktip hoe je stap voor stap de waterkoker ontkalkt.

waterkoker ontkalken

Waterkoker ontkalken

De waterkoker ontkalken doe je snel en makkelijke met deze handige schoonmaaktip.

Ingrediënten
  

  • waterkoker met kalk
  • keukenazijn
  • water

Instructies
 

  • Spoel de waterkoker goed om en probeer wat van de kalk weg te spoelen.
  • Vul de bodem van de waterkoker met een flinke laag keukenazijn. Gebruik geen schoonmaakzijn! Dit is niet veilig.
  • Leng de keukenazijn aan met water tot in ieder geval de minimale hoeveelheid vloeistof om de waterkoker veilig te gebruiken is bereikt. Zet de waterkoker aan en laat het water met de keukenazijn flink koken.
  • Na het koken is de kalk opgelost. Had de waterkoker erg veel kalk en is nog niet alles weg, dan kun je het warme water of nog even laten staan en wachten tot het laatste beetje ook is opgelost. Of herhaal dit proces opnieuw met nieuw of hetzelfde keukenazijnmengsel.
  • Maak hierna de waterkoker schoon door alles goed weg te spoelen en nog een keer na te koken zonder keukenazijn. De eerste keer na het schoonmaken gooi je het gekookte water gewoon weg. Kook opnieuw vers water voor consumptie.

Notities

Keukenazijn is geschikt voor consumptie. Je consumeert het gekookte water uiteraard niet, maar dit maakt het wel veilig om te gebruiken voor de waterkoker.
 
Trefwoord Kooktip


Het ontkalken van de waterkoker was nog nooit zo makkelijk. Zonder moeite ontdoe je de waterkoker van kalkaanslag. Deze tips kun je ook gebruiken voor bijvoorbeeld pannen waar kalkaanslag in zit. Kook water in de pan samen met een flinke scheut keukenazijn. De kalk lost op in het water. Je kunt hierna het water en de kalk dus gewoon wegspoelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating