mapo tofu

Mapo tofu recept – Chinese tofu in pittige saus

Ken jij mapo tofu al? Mapo tofu is een gerecht uit de Chinese keuken, uit de regio Sichuan. Ontzettend lekker want dit gerecht wat zo ontzettend veel smaak en verschillende structuren. Heerlijke, zachte en romige tofu gecombineerd met een pittige saus op basis van echt Chinese smaakmakers. Veel klassieke ingrediënten worden gebruikt waardoor je de Chinese umami smaak niet kunt missen! Dit mapo tofu recept moet je geproefd hebben!



Wat is mapo tofu?

Mapo tofu is een Chinees gerecht uit de regio Sichuan. Het traditionele recept bevat tofu en varkensgehakt. Hiervoor maak je een saus met doubanjiang, shoaxing rijstwijn, zwarte bonenpasta, sojasaus en oestersaus. Knoflook en gember mogen niet ontbreken. Het varkensgehakt bak je gaar waarna je de andere ingrediënten voor de saus toevoegt. De zachte tofu voeg je als laatst toe en voor het serveren druppel je nog wat aromatische sesamolie over het gerecht. Heerlijk! Serveer met rijst en andere Chinese gerechten.


Vegetarische mapo tofu

Mijn mapo tofu maak ik graag vegetarisch. Het gehakt laat ik weg, maar je kunt eventueel wat extra groenten, zoals een gesnipperde ui, fijngesneden champignons of prei, toevoegen. De tofu vind ik al zo ontzettend lekker dat ik het gehakt niet nodig vind.


De ingrediënten op een rij

Voor dit recept heb je een aantal ingrediënten nodig die je misschien niet zo snel in de supermarkt vindt. Je kunt ze wel vinden bij de toko of online. Ik vertel graag wat meer over de ingrediënten en vraag gerust hulp in de toko.

  • Sojasaus. Sojasaus is een gefermenteerde saus op basis van sojabonen. De zout is erg zout en geeft veel smaak aan gerechten. Sojasaus wordt gebruikt is veel landen en veel Aziatische landen kennen hun eigen variant. Sojasaus is te koop in de supermarkt. Je kunt voor dit recept een basis sojasaus gebruiken.
  • Oestersaus. Oestersaus wordt door bouillon, getrokken van oesters, lang in te koken tot je een dikke, bruine saus over houdt. Oestersaus is ontzettend smaakvol. Zout, maar ook ietwat zoet. Oestersaus is ook lekker om te gebruiken als woksaus. Je kunt oestersaus kopen bij de supermarkt.
  • Sesamolie. De naam zegt het al. Sesamolie wordt geperst uit sesamzaadjes. De smaak kan afhangen van of de sesamzaadjes zijn gepeld of niet en of de sesamzaadjes zijn geroosterd of niet. Sesamolie smaakt nootachtig en de smaak is erg sterk. Sesamolie wordt niet of zelden gebruikt om in te bakken, maar wordt op het laatst aan een bereiding toegevoegd om extra smaak te geven. Sesamolie kun je kopen in de supermarkt.
  • Douban Jiang. Ook te vinden onder de namen: toban djan of chili bean paste (bijvoorbeeld). Dit is een saus gemaakt van gefermenteerde chilipasta op basis van bijvoorbeeld chilipepers en tuinbonen. De saus wordt erg veel gebruikt in Sichuanese gerechten. Je vindt douban Jiang bij de toko.
  • Shoaxing rijstwijn. Deze wijn wordt gemaakt van gefermenteerde rijst. Je kunt de wijn natuurlijk gewoon drinken, koud of verwarmd, maar is ook niet weg te denken uit de Chinese keuken. Gebruik hem als marinade, stoofpotten of bijvoorbeeld soepen. Je vindt shoaxing rijstwijn bij de toko.
  • Zwarte bonensaus. Zwarte bonensaus wordt gemaakt van o.a. zwarte bonen, knoflook, chilipeper en sojasaus. De saus geeft snel veel smaak aan een gerecht. Voeg dus niet te veel toe. Je vindt zwarte bonensaus in grotere supermarkten en bij de toko.
  • Tofu. Tofu is het hoofdingrediënt van dit recept. Tofu kun je vinden in de supermarkt. Ik gebruik voor mapo tofu het liefst zijden tofu. Deze specifieke soort tofu vind je bij de toko.


‘Gewone’ tofu of zijden tofu

Het hoofdingrediënt voor mapo tofu is natuurlijk tofu. Ik gebruik het liefst zijden tofu in dit recept. Zijden tofu is ontzettend zacht van smaak en romig. Dit vormt een perfect contrast met de pittige saus, zowel in smaak als structuur. Zijden tofu is ook erg kwetsbaar en kan snel breken. De tofu voeg je als laatste toe aan het gerecht. Schep de tofu voorzichtig door de saus en roer niet te veel.

De tofu uit de supermarkt is een stuk steviger. Ook deze kun je gebruiken voor mapo tofu. De bereidingswijze blijft hetzelfde. Kies vooral voor de tofu die jij het lekkerst vind: stevige tofu met een bite of zachte en romige zijden tofu.

mapo tofu

Mapo tofu

Mapo tofu is een heerlijk gerecht uit de Sichuanese keuken. Zachte tofu is een heerlijke, pittige saus boordevol umami smaak.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Chinees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 2 tenen knoflook (fijngesneden)
  • 1 eetlepel (fijnsneden) verse gember
  • 3 eetlepels douban jiang (2 als je van minder pittig houdt)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 2 eetlepels zwarte bonensaus
  • 250 ml bouillon (kip of groenten)
  • 1 eetlepel rijstwijn
  • 1 theelepel suiker (2 theelepels als het te pittig is)
  • 1 eetlepel maizena
  • 300 gram (zijden) tofu
  • 1 eetlepel zout
  • 2 bosui
  • 3 eetlepels sesamolie

Instructies
 

  • Laat de (zijden) tofu goed uitlekken en snijd in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Breng intussen een pan met 1,5 liter water en de eetlepel zout aan de kook. Doe het vuur uit wanneer het kookt. Voeg voorzichtig de blokjes tofu toe aan de pan, doe de deksel erop en laat zo 5 minuten staan. Op deze manier breng de tofu op smaak en wordt de tofu wat steviger.
  • Verwarm in een wokpan de olie. Fruit de knoflook en de gember 3 minuten aan. Voeg hierna de douban jiang toe en fruit 3 minuten mee. Voeg vervolgens de sojasaus, oestersaus, zwarte bonensaus, rijstwijn en de suiker toe. Breng de kook. Voeg de hete bouillon toe en meng het geheel opnieuw aan de kook. Laat de saus pruttelen totdat alles een egaal rode kleur heeft. Dit duurt ongeveer 4 minuten.
  • Snijd intussen de bosui alvast fijn en zet apart tot verder gebruik.
  • Schep de tofu voorzichtig uit het gezoute water in de saus. Meng het geheel door door een aantal keer voorzichtig om scheppen.
  • Doe de mapo tofu eventueel in een serveer schaal. Druppel de sesamolie over de mapo tofu en maak het geheel af met de fijngesneden bosui. Serveer de mapo tofu direct.
Trefwoord Gezond, Makkelijk, Vegetarisch
  • Share post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating