orzotto met garnalen

Orzotto met garnalen, doperwtjes en Parmezaanse kaas

Orzotto met garnalen, een heerlijk Italiaans gerecht gemaakt met pasta (orzo) met dezelfde bereidingswijze als risotto. Deze orzotto is dus een heerlijk eenpansgerecht. Makkelijk, snel en ontzettend lekker! Lees meer over orzotto én vind het recept in dit artikel.



Wat is orzotto?

Orzotto is een Italiaans gerecht uit de streek Friuli-Venezia Giulia. Dit licht in het Noord-Oosten van Italië, tegen de grens aan. Orzotto is een samentrekking van het woord orzo en risotto. Risotto is een bekend rijstgerecht, ook veel gegeten in noord Italië. Risotto wordt op een speciale manier gemaakt. De rijst wordt gegaard in bouillon in dezelfde pan als alle andere ingrediënten, samen met smaakmakers, in plaats van dat de rijst apart wordt gekookt. Het resultaat is een super romig rijstgerecht boordevol smaak.

Orzo betekent in het Italiaans: gerst. Orzotto wordt traditioneel dus niet gemaakt met orzo, een pastasoort, maar met gerst. Orzotto is dus een risotto gemaakt van gerst.


Eenpansorzo

In dit recept voor orzotto gebruik je wel orzo. Deze pastasoort heeft de vorm van een rijstkorrel. Orzo is snel gaar en is daarom ontzettend geschikt voor het maken van orzotto of een ander eenpansgerecht. Deze eenpansorzo is dus perfect als snelle maaltijd voor bijvoorbeeld doordeweeks, net als deze eenpansorzo met broccoli en zalm.

Dat dit gerecht zo snel klaar is, doet zeker niet af aan de smaak. Deze eenpansorzo is rijk van smaak door het gebruik van bouillon waar je de orzo in gaart. Daarnaast voeg je als de orzo gaar is wat crème fraîche, dit maakt het extra romig, en Parmezaanse kaas toe.


Orzotto met garnalen

Deze orzotto maak je dus lekker in pan. Makkelijk en dit scheelt veel afwas! De orzo gaar je in bouillon. De laatste minuten voeg je diepvries doperwtjes toe. Deze zijn snel gaar en hoeven eigenlijk alleen warm te worden.

Bij de orzotto serveer je garnalen. De garnalen bak je als eerste, samen met knoflook, paprikapoeder en eventueel wat chilivlokken. Pittige garnalen dus!

Serveer de orzotto met garnalen met wat Parmezaanse kaas. Dit geeft zoveel smaak, super lekker!

orzotto met garnalen

Orzotto met garnalen, doperwtjes en Parmezaanse kaas

Orzotto met garnalen, doperwtjes en Parmezaanse kaas. Een heerlijke eenpansorzo met pittige garnalen. Lekker, snel en makkelijk!
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gram orzo
  • 400 gram garnalen
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 teen knoflook (fijngesnipperd)
  • chilivlokken (naar smaak)
  • 1 ui (fijngesnipperd)
  • 750 ml groentebouillon
  • 350 gram doperwtjes (uit de diepvries)
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • Parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Bak de garnalen in wat olie, samen met de knoflook, paprikapoeder en eventueel wat chilivlokken. Haal de garnalen, als ze gaar zijn, uit de pan en zet apart tot verder gebruik.
  • Voeg opnieuw wat olie toe aan de pan. Je hoeft de pan niet schoon te maken na het bakken van de garnalen. Fruit de ui ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de orzo en de groentebouillon toe en laat op laag vuur 10 tot 12 minuten koken tot alle bouillon is opgenomen. Roer tussentijds af en toe door zodat de pasta niet aan de pan plakt. Voeg de laatste 3 minuten de doperwtjes toe om mee te verwarmen.
  • Zet, als de orzo gaar is, het vuur uit. Meng de garnalen door de orzotto. Verdeel de orzotto over 3 borden en serveer met Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
Trefwoord Eenpansrecept, Makkelijk, Pasta, Snel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating