pasta carbonara

Pasta carbonara – klassieke pasta carbonara

Pasta carbonara, wie kent deze klassieker niet? Een Italiaanse pasta een romige saus van ei, kaas en spek. Pasta carbonara is een echte klassieker. Dit gerecht is niet alleen makkelijk om te maken, maar ook nog eens budget proof!



Pasta carbonara

Pasta carbonara, een klassiek pastagerecht uit de Italiaanse keuken. Voor pasta carbonara wordt een saus gemaakt met als basis ei. Traditioneel wordt een eidooier, of soms een heel ei, gebruikt, gecombineerd met pastawater en Pecorino kaas.

De pasta wordt gekookt in een kookpan. Houd wat pastawater achter voordat je de pasta afgiet. In in een andere pan bak je spekblokjes. Traditioneel wordt guanciale gebruikt. Dit is varkenswang. Maar, pancetta of spekblokjes kun je ook gebruiken in een pasta carbonara. Deze twee soorten spek zijn makkelijker verkrijgbaar.

Maak intussen de “saus”. Hiervoor klop je het ei goed los, samen met flink wat fijngeraspte Pecorino kaas. Voeg alvast een scheut pastawater (van de kook af) toe en meng goed door.

Als de spek goed is uitgebakken en de pasta al dente gekookt is, voeg je de pasta toe aan de spek en haal je de pan van het vuur. De truc nu is zo snel mogelijk roeren, zodra je het eimengsel aan de pasta toevoegt. Door de warmte van de pasta wordt het ei gegaard. Door het roeren ontstaat een super romige saus.


Spaghetti carbonara

Pasta carbonara wordt meestal gegeten met spaghetti. Spaghetti zijn lange dunne pastaslierten. Je hoeft ze niet lang te koken en zijn goed verkrijgbaar. Perfect dus om een lekker pastagerecht mee te maken.

Carbonara heeft geen grove saus, maar juist een gladde, romige saus. Daarom is spaghetti, een gladde en fijne pasta, perfect om deze klassieke pasta mee te maken.


Wel of geen room?

Traditioneel wordt pasta carbonara gemaakt zonder room. Je gebruikt alleen het ei, de Pecorino, de guanciale of pancetta en wat kookvocht. Deze ingrediënten samen maken een heerlijke, romige saus.

Wil je de carbonara saus toch een beetje helpen? Dan kun je wel een scheutje room toevoegen. Kookroom of slagroom volstaan allebei. Onthoud dat er geen room is het klassieke recept wordt gebruikt, maar voel je vrij om deze lekkere, Italiaanse pasta helemaal naar je eigen smaak te bereiden!

pasta carbonara

Pasta carbonara

Pasta carbonara. Een heerlijke, Italiaanse klassieke pasta gemaakt met ei, Pecorino kaas en guanciale (spek). Makkelijk, snel en goedkoop!
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gram pasta (spaghetti)
  • 2 eidooiers
  • 75 gram Pecorino kaas
  • 200 gram spekblokjes
  • 100 ml kookroom (optioneel, zie tip)
  • fijngesneden bosui of verse peterselie (zie tip)

Instructies
 

  • Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking. Schep voordat je de pasta afgiet nog 50 ml kookvocht uit de pan en houd dit apart.
  • Bak in een ruime koekenpan de spekblokjes uit. Rasp intussen de Pecorino fijn. Klop de eidooier los, samen met de Pecorino, de kookroom (optioneel) en het kookvocht van de pasta. Breng op smaak met fijngemalen zwarte peper.
  • Als de spekblokjes zijn uitgebakken, haal dan de pan van het vuur. Giet de pasta af als deze gaar is en doe de pasta bij de spekblokjes. Meng even door. Giet het eidooiermengsel bij de pasta en meng direct goed door, zodat het mengsel alle pasta goed bedekt. Door direct te mengen, voorkom je dat er stukjes gestold ei in de pasta zitten.
  • Verdeel de pasta carbonara over 2 borden. Verdereel er eventueel nog wat fijngesneden bosui of verse peterselie over. Serveer met extra Pecorina kaas. Eet smakelijk!

Notities

Ik vind fijngesneden bosui erg lekker bij deze pasta carbonara. Het is geen klassieke toevoeging. Verse, fijngesneden peterselie wordt wel af en toe gebruikt in het klassieke Italiaanse recept.
De kookroom in dit recept kun je ook weglaten.
Trefwoord 15 minuten, 5 ingrediënten, Makkelijk, Snel

Kun jij geen genoeg krijgen van de Italiaanse keuken? Bekijk dan ook eens dit Italiaanse weekmenu (klik). De lekkerste, Italiaanse recepten voor elke dag van de week!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating