Pommes Anna

Pommes Anna – éénpersoons aardappeltorentjes

Op zoek naar een lekkere en bijzonder bijgerecht met aardappel? Deze aardappeltorentjes, ook wel pommes Anna genoemd, stelen de show tijdens het diner! Ze zijn ontzettend zacht van binnen en buiten ietwat krokant. Door de slimme bereiding in de oven heb je bijna geen werk aan deze aardappeltorentjes.



Wat zijn pommes Anna?

Pommes Anna is een aardappelgerecht uit de Franse keuken. Dunne plakjes aardappel worden langzaam gegaard in royaal boter en op smaak gebracht met verse kruiden. De dunne aardappelplakjes worden in laagjes verdeeld in een ovenbestendige koekenpan of bakvorm waardoor als het ware een aardappeltaartje ontstaat. De aardappel wordt gaar door de warmte van de oven waardoor de binnenkant heerlijk zacht wordt, maar de buitenkant knapperig. De aardappeltaart kan ontdaan worden van zijn vorm en worden aangesneden in punten.


Aardappeltorentjes

Ik maakte een lekkere variant op de klassieke pommes Anna. Ik maakte éénpersoons taartjes in plaats van een grote taart die kan worden aangesneden. Dit staat leuk op het bord en is makkelijk te serveren. Je maakt deze aardappeltjestorentjes op de klassieke bereidingswijze, maar bakt ze in kleine bakvormpjes. Hiervoor kun je éénpersoons bakvormpjes of ramequins voor gebruiken, of kies voor een muffinsvorm en vul elk holletje met plakjes aardappel. Deze laatste optie heeft mijn persoonlijke voorkeur.

Vet de muffinvorm goed in met boter en/of olie. De aardappel snijd je in dunne plakjes. Gebruik een mandoline als je deze hebt, zo niet, dan volstaat snijden met de hand! Een kaasschaaf werkt wellicht ook. De aardappelplakjes maak je aan met boter en tijm. Heerlijk! Vul de muffinvorm en de oven doet de rest. Eenmaal bereidt rest alleen nog het opscheppen en dat is simpel. Want, de pommes Anne, de aardappeltorentjes, zijn al in porties.

Pommes Anna

Pommes Anna – éénpersoons aardappeltorentjes

Deze variant op de klassieke Pommes Anna maak je makkelijk voor één persoon. Deze aardappeltorentjes zijn mals van binnen en krokant van buiten.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Oventijd 45 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 12 pommes Anna

Ingrediënten
  

  • 1 kilo aardappels
  • 3 eetlepels gesmolten boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • peper en zout

En verder

  • muffinvorm

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de aardappelen. Was deze eventueel nu ze nog niet in plakjes zijn gesneden.
  • Snijd de geschilde aardappelen in flinterdunne plakjes. Doe de aardappelplakjes in een ruime kom en meng met de gesmolten boter, de olijfolie en de gedroogde tijm. Breng op smaak met peper en zout en meng het geheel goed door.
  • Vet de muffinvorm goed in. Vul de holletjes met stapeltjes van de aardappelplakjes.
  • Lepel het botermengsel dat achter blijft in de kom over de aardappelplakjes in de holletjes van de muffinvorm.
  • Bak de pommes Anna 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Serveer deze pommes Anna, éénpersoons aardappeltorentjes, direct.
Trefwoord Aardappelgerecht, Kerst, Makkelijk, Oven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating