prei-courgettegratin met Serranoham

Prei-courgettegratin met Serranoham (snel & simpel)

Bijgerecht | 30 minuten (inclusief oventijd)


Ingrediënten (6 pers. prei-courgettegratin)

1 courgette
1 prei
2 ei
300 ml crème fraîche
ongeveer 80 gram Serranoham
100 gram geraspte kaas
2 tl gedroogde rozemarijn
peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de groenten goed en snijd vervolgens de courgette in dunne plakken en de prei in ringen. Vet een ovenschaal in met wat boter of olie en verdeel de courgetteplakken en de prei hierin.

Klop intussen de eieren los samen met de crème fraîche en de rozemarijn. Breng op smaak met wat peper en zout en schenk het mengsel over de prei en de courgette.

Snijd de plakken Serranoham in 2 of 3 gelijke delen en verdeel deze over de prei-courgettegratin. Bestrooi de gratin als laatst met de geraspte kaas en bak het geheel ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Tips

Deze prei-courgettegratin met Serranoham is een heerlijk bijgerecht met een Spaans tintje. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld bij deze kippendrumstick uit de oven met mandarijn en tijm.

Zin in meer gerechten met Serranoham? Klik hier en vind meer heerlijke recepten met deze Spaanse, rauwe ham.

Dit recept is ontzettend geschikt om te bereiden wanneer je wil koken voor een grote groep. Het is eenvoudig te maken, bevat niet veel ingrediënten en maak je makkelijk in een grote portie. Op StudioKOOK vind je meer geschikte recepten om te bereiden wanneer je gasten krijgt. Bekijk hier de categorie: ‘Koken voor groepen’.

Wil je variëren met dit recept? Probeer deze courgettegratin ook eens met uienringen of plakjes tomaat ertussen. Houd je hem liever vega? Kies dan voor een pittige kaas, zoals gorgonzola, en laat de Serranoham weg.