rijstvel dumplings

Rijstvel dumplings met vegetarische vulling

Rijstvel dumpling, o-ver-heerlijke dumplings gemaakt van rijstvellen. Super makkelijk dus! Met dit recept maak je dumplings snel en makkelijk helemaal zelf. Geen gedoe met deeg of ingewikkelde ingrediënten… Maak een heerlijke vegetarische vulling en vouw met behulp van rijstvellen (gewoon uit de supermarkt) smakelijke dumplings. Je bakt ze in de pan voor een lekker krokant laagjes. Lekker met een zelfgemaakte dipsaus. Wanneer zet jij deze rijstvel dumplings op het menu?



Rijstvel dumplings

Dumplings gemaakt met rijstvellen, hoe simpel kan het zijn? Rijstvellen koop je gewoon in de supermarkt en liggen bij de Oosters georiënteerde producten. Rijstvellen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van rijstmeel en water. Dit wordt dun uitgespreid en wordt vervolgens gedroogd. Je koopt rijstvellen dus gedroogd. Eenmaal thuis dompel je ze onder in lauwwarm water tot ze weer zacht worden en dan kun je ermee aan de slag en kun je er deze makkelijke rijstvel dumplings van maken.


Rijstvel dumplings vouwen

Rijstvellen zijn rond, maar deze dumplings vouw je dat ze langwerpig worden. Hiervoor leg je het geweekte rijstvel voor je neer op een vochtige snijplank of theedoek. Leg op 1/3 van het vel vanaf de onderkant gezien een royale eetlepel vulling. Vouw de onderkant over de vulling. Vouw nu de zijkanten ook over de vulling naar binnen. Er ontstaat al een wat hoekigere vorm. Klap nu de vulling naar boven om en rol de dumpling zo verder op tot al het rijstvel om de vulling geplakt zit. Klaar is je dumpling!


Vegetarische vulling

Ik gebruik voor deze dumplings een vegetarische vulling. Hierdoor hoef je geen rekening te houden met bereidingstijd van de vulling. Je kunt alles ook rauw eten in tegenstelling tot bijvoorbeeld vlees en vis. Deze vulling maak je op basis van spitskool, wortel, bosui en tofu. Geen fan van tofu? Je kunt dit weg laten of vervangen door bijvoorbeeld een geprakt gekookt eitje of scrambled eggs.


Nog wat tips

  • Gebruik geen keukenpapier. Leg de dumplings niet op keukenpapier om ze uit te laten lekker. De niet-gebakken delen zullen plakken aan het papier.
  • Leg ze in de koelkast. Heb je tijd? Leg de rijstvel dumplings dan voordat je ze gaat bakken eerst nog even, onafgedekt, in de koelkast. 15 tot 30 minuten is voldoende. Dit zorgt ervoor dat ze iets uitdrogen aan de buitenkant waardoor ze een stuk minder spetteren in de hete olie.
  • Vouw dubbel. De vouw de vulling niet in één, maar in twee rijstvellen. Hierdoor zullen ze minder snel openbarsten tijdens het bakken.
rijstvel dumplings

Rijstvel dumplings met vegetarische vulling

Rijstvel dumplings. Met dit recept maak je makkelijk en snel zelf dumplings. Heerlijk krokant van buiten met een lekkere vulling van binnen.
Bereidingstijd 30 min
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Chinees, Oosters
Porties 12 dumplings

Ingrediënten
  

  • 24 rijstvellen
  • ruim olie om in te bakken

Voor de vulling:

  • 200 gram tofu (goed uit laten lekken)
  • 150 gram spitskool
  • 2 bosuien
  • 75 gram worteljulienne
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel sesamolie

Voor erbij:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepel chilisaus (zie tip)
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • fijngesneden bosui om te garneren

Instructies
 

  • Dep de tofu goed droog en prak deze tot een grove kruimel. Snijd de spitskool en de bosui fijn en meng deze, samen met de worteljulienne, met de fijngemaakte tofu. Voeg hieraan toe: de oestersaus, de sojasaus en de sesamolie en breng op smaak met peper en zout.
  • Neem een groot diep bord en vul deze met lauwwarm water. Wel hierin een rijstvel totdat deze bijna helemaal zacht is. Het werkt moeilijker wanneer je ze helemaal zacht laat worden. Leg het rijstvel voor je op een snijplank of natte, schone, theedoek.
  • Leg een royale eetlepel vulling op ongeveer ⅓ van de lengte van het vel, in het midden. Vouw het onderste (korte) deel van het rijstvel over de vulling. Vouw nu de twee zijkanten naar binnen over de vulling. Vouw nu de vulling omhoog en rol zo de rijstvel dumpling zo helemaal op tot al het rijstvel om de vulling geplakt zit.
  • Wel nog een rijstvel en leg deze weer voor je neer. Doe hier de eerste rijstvel dumping in en vouw 'm exact zoals in de stap hierboven omschreven nogmaals in een rijstvel. Zo krijg je een stevig jasje voor je dumpling die niet makkelijk scheurt.
  • Herhaal de twee bovenstaande stappen met alle vulling en de overige rijstvellen. Eén keer een rijstvel vullen, de dumpling twee keer vouwen in twee rijstvellen.
  • Verwarm een ruime pan met royaal olie. Verhit deze totdat het gaar bubbelen wanneer je er een stukje brood in houdt. (Zie deze tip).
    Bak de dumplings hierin aan één kant 6 à 8 minuten totdat de onderkant goudbruin en krokant is. Je kunt de dumplings ook aan de andere kant bakken, maar dit hoeft niet per se.
  • Meng voor de dipsaus de chilisaus, de sojasaus en de azijn met elkaar. Snijd wat extra bosui fijn.
  • Serveer de rijstvel dumplings direct met de zelfgemaakte saus en garneer met wat fijngesneden bosui.

Notities

Kies een chilisaus die je lekker vindt. Bijvoorbeeld Srirachasaus, sambal of crispy chili oil (toko).
Trefwoord Dumplings, Glutenvrij, Rijstvel dumplings, Vegetarisch

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating