stromboli recept opgerold pizzabrood

Stromboli met salami – Italiaans opgerold pizzabrood

Ben jij ook zo dol op gerechten uit de Italiaanse keuken? Dan moet je deze stromboli met salami geproefd hebben! Stromboli is een opgerold pizzabrood met een heerlijke vulling van binnen. De vulling van dit recept voor stromboli bevat niet alleen salami, maar ook kaas, basilicum, olijven en tomaatsaus. Klinkt dat niet heerlijk?



Wat is stromboli?

Stromboli is een Italiaans pizzabrood. Er wordt gebruik gemaakt van brooddeeg of pizzadeeg als basis. Het deeg wordt groot uitgerold en belegd met allerlei lekkere ingrediënten. Over het algemeen bevat stromboli verschillende soorten kaas en vleeswaren. Ook groenten kunnen worden verwerkt in een stromboli.

Stromboli is oorspronkelijk niet in Italië ontstaan, maar in Amerika. Italiaanse immigranten beïnvloeden Amerikaanse gerechten en ingrediënten met Italiaanse invloeden. Stromboli is dan ook geen klassiek Italiaans gerecht, maar bevat wel heerlijke, Italiaanse gerechten. Dit is écht comfort food!


Italiaans pizzabrood maken

Voor dit recept gebruik ik pizzadeeg en een lekkere tomatensaus. Deze kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken. Kies voor helemaal zelfgemaakt of voor een snelle en makkelijkere variant. Allebei ontzettend lekker!

Ik kies voor een vulling met lekkere, smaakvolle ingrediënten. Natuurlijk die heerlijke tomatensaus. Daar bovenop verdeel ik lekker wat kaas en salami. Verder voeg ik nog wat fijngehakte olijven en verse basilicum toe.

Wil je variëren met dit recept, dan heb je volop keuze. In stromboli kun je ontzettend veel soorten ingrediënten verwerken. Kies voor ook eens voor ander vleeswaren zoals ham of plakjes kipfilet. Liever vegetarisch? Dat kan prima! Kies voor lekkere groenten zoals geroosterde paprika of bladspinazie. De salami uit dit recept kun je ook gewoon weglaten.


Nog wat tips

  • Kaas is ontzettend lekker, maar voeg niet té veel toe. De kaas zal snel uit het deeg lopen tijdens het bakken. Daarnaast zorgt het ervoor dat het deeg erg nat kan blijven. Ditzelfde geldt voor tomatensaus.
  • Kies voor droge ingrediënten. Dus, kaas en vleeswaren. Laat groenten goed uitlekken. Dit geldt natuurlijk ook voor andere ingemaakte ingrediënten of ingrediënten uit potjes (olijven, kappertjes).
  • Verwarm de bakplaat mee in de oven. Maak de stromboli op een groot stuk bakpapier en schuif zo het opgerolde pizzabrood makkelijk op de hete bakplaat. Het pizzabrood krijgt nu tijdens het bakken ook meteen flink wat warmte van onder. Zo bakt ook de onderkant van het deeg makkelijker gaar.
  • Heb je geen verse basilicum in huis? Gebruik dan gewoon gedroogde basilicum. Deze strooi je naar smaak over de tomatensaus.
stromboli recept opgerold pizzabrood

Stromboli met salami, olijven en basilicum – opgerold pizzabrood

Stromboli is een heerlijk Italiaans opgerold pizzabrood, oorspronkelijk uit de Amerikaans-Italiaanse keuken. Vul het brood met lekkere ingrediënten zoals salami, olijven, kaas, tomatensaus en verse basilicum.
Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 30 minuten
Gang Lunch
Keuken Amerikaans, Italiaans
Porties 8 plakken stromboli

Ingrediënten
  

  • 1 pizzakit (deeg op rol + tomatensaus)
  • 6 plakken salami (vleeswaren)
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 bakje verse basilcum
  • 15 (groene) olijven

En verder

  • bakpapier

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm de bakplaat mee in de oven.
  • Rol het deeg uit (ongeveer 35 bij 20 cm), op het bakpapier. Leg het deeg met de lange kant naar je toe. Verdeel ongeveer 100 gram tomatensaus over het deeg, maar houdt aan de zijkanten en de onderkant ongeveer 2 cm vrij van vulling. Laat aan de bovenkant minimaal ¼ van het deeg vrij van vulling.
  • Verdeel de geraspte kaas over de tomatensaus. Haal de blaadjes van de takjes basilicum en leg deze ook op het deeg. Hak de olijven grof en verdeel ook deze over het geheel. Leg als laatste de plakjes salami op de vulling. (Drie plakjes in de lengte en twee plakken in de breedte).
  • Rol het deeg met de vulling naar binnen op. Het makkelijkste is om ¼ vanaf de onderkant om te vouwen over de vulling. Vouw dit stuk vervolgens over het volgende ¼ deel van het deeg. Klap het deeg nu helemaal dicht, op het stuk stuk deeg dat geen vulling bevat. Leg de stromboli met de naad naar onder.
  • Haal de voorverwarmde bakplaat uit de oven. Pas op dat je je handen niet verbrand! Leg de stromboli op de bakplaat en schuif deze in de oven. Bak de stromboli ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de stromboli na het bakken wat afkoelen voordat je hem aansnijd.

Notities

Zie je tijdens het bakken dat er vocht ontsnapt uit de stromboli. Dit kun je best even droog deppen tussendoor, met een stuk keukenpapier om ervoor te zorg dat het deeg goed gaar kan worden. 
Eet deze stromboli als lunch of gewoon tussendoor. Ook heerlijk als aanvulling op de avondmaaltijd, bijvoorbeeld met soep of een salade. 
Je kunt de stromboli 1 à 2 dagen afgesloten bewaren in de koelkast, maar vers is hij het lekkerst!
Trefwoord Bakken, Comfort food, Hartig

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating