tonijn wellington

Tonijn Wellington

Hoofdgerecht met visIngrediënten (3 à 4 pers.)

1/2 pak vers bladerdeeg op rol, in de breedte gehalveerd
2 blikjes tonijn (ongeveer 160 gram per stuk)
1 groot ei
3 eetlepels paneermeel
1 eetlepel citroensap
4 à 5 takjes verse tijm
250 gram champignons
3 plakken Serranoham
1 eidooierBereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de champignons schoon en snijd deze ragfijn, in blokjes van ongeveer 1 à 2 millimeter bij 1 à 2 millimeter. Verhit een koekenpan op het vuur met een klein beetje boter en bak hierin de fijngehakte champignons. Breng op smaak met peper en zout. Dit is de duxelles.

Laat de tonijn goed uitlekken en doe het in een ruime kom. Voeg het ei en het paneermeel toe en meng dit goed door. Voeg de citroensap toe aan het mengsel en ris de tijmblaadjes van de takjes. Meng het geheel nogmaals goed door en breng vervolgens op smaak met peper en zout. 

Leg het bladerdeeg voor je neer, in de breedte (dus, van links naar rechts in de bladerdeegplak korter van voor naar achter). Verdeel de Serranoham over het bladerdeeg, maar houdt aan alle kanten 2 centimeter vrij. Verdeel hierover de duxelles.

Maak van het tonijnmengsel een rol aan het begin van het bladerdeeg van ongeveer 5 centimeter doorsnede, over de gehele breedte van het bladerdeeg. Houdt wel weer 2 centimeter vrij aan beide zijden van het deeg. Druk het tonijnmengsel een beetje aan zodat de massa vrij compact is. Rol het bladerdeeg nu helemaal op zodat het tonijnmengsel wordt ingesloten door het deeg. Leg tonijn Wellington met de naad naar onder. De 2 uiteinden aan de linker en aan der rechterkant van de rol vouw je als een cadeautje dicht, ook weer met de naden naar onder. Druk alle naden goed aan zodat ze tijdens het bakken niet open kunnen springen.

Leg de tonijn Wellington op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop de eidooier los en bestrijk de bovenkant van het deeg met een dun laagje van de eidooier. Snijd nu eventueel met het puntje van een scherp mesje een ruit patroon in het deeg, maar snijd het deeg niet door! De tonijn Wellington moet aan alle kanten dicht blijven. 

Bak de tonijn Wellington 30 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer dit gerecht met een lekker groente- en/of aardappelgerecht on the side.Tips

Door de massieve vulling kan het lastig zijn om het deeg aan alle kanten even gaar te bakken. Mijn tip hiervoor: verwarm de bakplaat mee in de oven en leg hierna de tonijn Wellington op de hete bakplaat. Op deze manier krijgt dit feestelijke gerecht ook direct warmte van onder. 

In dit recept gebruikte ik de duurzame tonijn uit blik van Princes Foods. Op zoek naar meer recepten met de vis van Princes Foods? Alle recepten vind je hier.

Op zoek naar meer kerstrecepten? Deze vind je hier.

  • Share post

One comment

Comments are closed