witte chocolade brownies

Witte chocolade brownies met gekarameliseerde noten en grof zout

Brownies, wie is er niet dol op? Deze rijke chocoladecakejes met smeuïge binnenkant zijn natuurlijk onweerstaanbaar. Ik maakte een heerlijke variant met witte chocolade. Deze witte chocolade brownies zijn al fantastisch lekker op zich, maar meng het beslag met gekarameliseerde noten en verdeel wat grof zout bovenop, misschien nog wat extra witte chocolade, en je hebt helemaal een hemels baksel. Succes gegarandeerd!



Witte chocolade brownies

Mijn favoriete baksels? Daar horen brownies zeker bij! Ik heb een goed basisrecept met pure chocolade. Ontzettend lekker! Het basisrecept bak ik maar al te graag, maar ik varieer ook graag met ingrediënten en experimenteer met smaken. Deze witte chocolade brownies zijn hier een goed voorbeeld van.

Brownies maak je met pure chocolade en eventueel cacao. De smaak is ontzettend rijk en met een smeuïge binnenkant is dit cakeje soms ook een beetje machtig. Alleen maar lekker! Wie denkt dat je deze rijke smaak alleen maar krijgt met het gebruik van pure chocolade, heeft het mis. Want, dit brownierecept maak je niet met pure, niet met melk, maar met witte chocolade!

De basis blijft hetzelfde en het cakeje blijft lekker smeuïg, maar in plaats van die machtige pure chocoladesmaak zijn de witte chocoladebrownies juist licht van smaak, maar net zo rijk.


Wat is au bain marie verwarmen?

Verwarm de witte chocolade, de boter, de suiker en de stroop samen au bain marie. Au bain marie betekent: in een warm bad. Zet een pan op het vuur met warm water en verwarm het rond het kookpunt. Zet hierop een hittebestendige kom. Zorg ervoor dat deze het water niet raakt. Verwarm de ingrediënten in de hittebestendige kom. Dit is een indirecte en subtiele manier van verwarmen, in dit geval om te voorkomen dat de ingrediënten verbranden.


Gekarameliseerde noten

Ja, je hoort het goed! Alsof deze witte chocolade brownies nog niet lekker genoeg van zichzelf zijn, voeg je er ook nog flink wat gekarameliseerde noten aan toe. Deze maak je gewoon zelf. Met een beetje honing en wat olie om te bakken, rooster je de gemengde notenmix in 15 minuten gewoon in je eigen oven.

Als smaakvolle tegenhanger voegen we nog wat grof zout toe. Deze spatel je niet door het beslag, maar strooi je voor het bakken over de brownie. Op deze manier proef je af en toe subtiel wat zout tegenover de zoete smaken van de witte chocolade en de gekarameliseerde noten.

witte chocolade brownies

Witte chocoalde brownies met gekarameliseerde noten en grof zout

Deze witte chocolade brownies met gekarameliseerde noten en grof zout moet je geproefd hebben! Leuk om te maken, overheerlijk om te eten!
Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 25 minuten
Gang Gebak, Tussendoortje
Keuken Amerikaans, Hollands
Porties 16 stukjes

Ingrediënten
  

  • 200 gram witte chocolade
  • 60 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel stroop
  • 2 eieren
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • grof zout (naar smaak)

Voor de gekarameliseerde noten

  • 100 gram gemengde noten
  • 1 theelepel olie
  • 1 eetlepel honing

En verder

  • bakpapier
  • vierkante bakvorm (ongeveer 20 x 20 cm)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Meng de noten met de olie en de honing. Verdeel dit mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster dit 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de gekarameliseerde noten hierna apart tot verder gebruikt.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 175 graden. Verwarm deze verder voor.
  • Verwarm de witte chocolade, de boter, de suiker en de stroop samen au bain marie. Haal de kom vervolgens van het vuur, laat iets afkoelen en voeg de eieren één voor één toe. Zorg dat het eerste ei goed is opgenomen in het beslag, voordat je het tweede ei toevoegt.
  • Meng hierna het zelfrijzende bakmeel met de ingrediënten en met het geheel tot een glad browniebeslag. Voeg de noten toe en meng het geheel door.
  • Bekleed de bakvorm het het bakpapier. Je kunt de vorm ook goed invetten. Giet het beslag in de bakvorm. Bestrooi het geheel met wat grof zout (een kleine theelepel). Bak de witte chocoladebrownie 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de brownie na het bakken afkoelen voordat je deze in 16 stukken snijdt.

Notities

Tip: smelt een beetje extra witte chocolade en druppel dit over de aangesneden brownies. Zet de stukjes brownie in de koelkast om de gesmolten chocolade te laten afkoelen. Dit geeft nog wat meer witte chocoladesmaak en geeft het geheel een speels effect.
Trefwoord Bakken, Brownies, High tea

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating