Ga terug
wontons vouwen
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Wontons vouwen - zo doe je dat!

Wontons vouwen is niet zo moeilijk als het lijkt met deze eenvoudige stap-voor-stap uitleg.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Chinees
Trefwoord: Kooktechniek

Ingrediënten

  • wontonvellen (te koop bij de toko, maar je kunt ze ook zelf maken)
  • vulling naar keuze
  • bakje met water
  • een vochtige theedoek of een vochtig stuk keukenpapier om uitdrogen tegen te gaan

Instructies

  • Wonton vellen zijn vierkant. Maak je ze zelf, snijd ze dan eerst op maat. Leg een wontonvel met een punt naar boven voor je neer. Leg een klein beetje vulling in het midden van het wontonvel.
    wontons vouwen
  • Maak de bovenste twee zijden nat. Dit zijn de plakranden. Vouw nu de onderste driehoekige kant over de vulling en plak de naden goed op de plakranden. Probeer zoveel mogelijk lucht uit de wonton te krijgen. Probeer de vulling zo goed mogelijk op z'n plaats te houden. Druk de naden goed aan. Is er nog ergens een gaatje? Plak dit dicht met wat extra water.
  • Trek de buitenste punten nu naar beneden zodat er een kleine vouw in het middelste deel, waar de vulling zich bevindt, ontstaat. Het bovenste punten zal een beetje naar je toe kantelen. Vorm dit net zo lang totdat de onderste twee punten elkaar kunnen raken.
    Wontons vouwen
  • Vouw de twee punten nu over elkaar heen en plak dit vast met wat water. Druk de twee punten goed aan elkaar vast. Houd eventueel even vast zodat ze niet terug kunnen vormen, maar goed plakken.
  • Om uitdroging tijdens het vouwen van wontons te voorkomen, kun je ze bewaren onder een vochtige theedoek of keukenpapiertje.
    wontons vouwen

Notities

Heb je het deeg van de wontons zelf gemaakt of is het koelvers? Dan kun je wontons met vulling en al invriezen. Handig voor later! Je hoeft ze niet te ontdooien voor het bereiden. Je kunt ze helaas niet invriezen als je deeg uit de vriezer hebt gebruikt. 
Om te wontons te bereiden kun je ze 10 minuten stomen in een stoommandje of in een stoompan.