spek krokant bakken

Kooktip #13: spek krokant bakken

In de vaste rubriek ‘Kooktips’ vind je handige tips en weetjes voor in en rondom de keuken. Geen sexy gerechten, maar handige handvatten om het koken gemakkelijker te maken. Deze keer vertel ik je hoe je spek krokant kunt bakken. Succes gegarandeerd met deze tips!



Spek krokant bakken

Er bestaan verschillende soorten spek en verschillende manier om het te bereiden. Sommige varianten kun je rauw eten, maar soms is gebakken spek toch echt het lekkerst in een recept. Spek bak je het liefst super krokant als echte smaakmaker in een gerecht en om wat structuur toe te voegen aan een gerecht. Helaas, spek kan na het bakken ook gauw weer zacht worden. Ondanks dat de smaak hetzelfde blijft, is dit misschien niet het resultaat dat je voor ogen had. Ik vertel je extact hoe jij spek krokant kunt bakken met keer op keer het beste resultaat.

spek krokant bakken

Spek krokant bakken

Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 10 min
Gang Bijgerecht
Keuken Amerikaans, Hollands

Ingrediënten
  

  • plakjes ontbijtspek
  • boter

En verder

  • ruime koekenpan
  • keukenpapier

Instructies
 

  • Verwarm de koekenpan met de boter op een laag tot middelhoog vuur. Wacht tot de boter gesmolten is en verdeel deze vervolgens over de pan. Zie tips voor spek krokant bakken zonder vetstof.
  • Leg de plakjes ontbijtspek in de koekenpan. Zorg dat ze elkaar niet raken. Je kunt ook bacon gebruiken.
  • Laat de plakjes ontbijtspek bakken in de pan. Zet het vuur niet hoger, want dan bakt het spek snel aan en smelt het vet niet goed weg, wat de spek minder krokant zou maken.
  • Wanneer één kant van de plakjes ontbijtspek goudbruin is het het vet weggesmolten is, kun je de plakjes spek keren. Keer alle plakjes ontbijtspek en keer ze niet meer terug om. Laat de andere kant van de spek ook om laag tot middelhoog vuur bakken totdat deze kant ook goudbruin is.
  • Nogmaals: keer de spek niet terug om. Zet een bordje klaar en leg hier wat velletjes keukenpapier op. Laat de plakjes gebakken spek goed uitlekken op het keukenpapier. Dek de bovenkant droog met een ander stukje keukenpapier.
  • Wanneer de spek goed is uitgelekt, zul je zien dat de spek perfect krokant is.

Notities

Je kunt de spek ook bakken zonder extra vetstof, maar alleen in zijn eigen vet. Laat het vuur hiervoor laag staan en wacht geduldig tot het vet uit de spek weg smelt.
Trefwoord Kooktip, Spek, Spek krokant bakken


Nog wat tips

  • Wees geduldig. Overhaast spek krokant bakken zeker niet, want dan zal de spek snel aanbakken en te snel verkleuren.
  • Het is belangrijk dat het vet uit de spek zelf goed weg kan smelten. Ook hiervoor is laag vuur en geduld belangrijk.
  • Keer de plakjes spek tussentijds niet. Door de gebakken kanten steeds opnieuw te dompelen in het vet in de koekenpan wordt het krokante resultaat waar je hoopt alleen maar minder.
  • Het droog deppen is een belangrijke stap zodat er geen overtollig vet aanhangt aan de krokant gebakken spek.


Recepten met krokant spek

Spek krokant bakken is een onmisbare keukentechniek. Tijd om deze krokant gebakken spek te verwerken in lekkere gerechten! Te beginnen met een gebakken spiegeleitje en plakjes krokant gebakken spek op een geroosterd broodje. Maar, kies daarnaast ook deze lekkere recepten met krokant gebakken spek:

  • Share post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating