koolsla

Koolsla (basisrecept)

Een heerlijke frisse en knapperige salade waarmee je volop kan variëren. Dit basisrecept voor koolsla, ofwel: coleslaw, heeft het allemaal! Knapperige spitskool met zoete tonen, frisse wortel en pittige ui. Deze heerlijke groenten combineren perfect met verschillende smaakmakers die je makkelijk kunt toevoegen aan dit recept. Succes gegarandeerd!



Basisrecept voor koolsla

Een salade naast het eten is heerlijk. Het is lekker fris en het is het ideale gerecht om lekker te vullen met groenten. De naam zegt het al. Deze salade heeft als basis een knapperige koolsoort. Hiervoor gebruik ik meestal spitskool, maar witte kool kan bijvoorbeeld ook. Deze koolsoorten zijn stevig en hebben een neutrale smaak. Perfect om andere lekkere smaakmakers aan toe te voegen. Met dit basisrecept voor koolsla zit je altijd goed. Het recept bevat een goede basis van spitskool en wortel, een romige dressing die je makkelijk zelf kunt maken en wat ui voor de pit. Wil je variëren met koosla? Wees niet bang wat ingrediënten die je lekker vind toe te voegen. Benieuwd naar meer recept voor koolsla? Probeer eens een van deze recepten:


De Hollandse keuken

Koolsla is ook wel bekend onder de Amerikaanse naam ‘coleslaw’. Het vermoeden is dan ook vaak de koolsla of koolsalade een Amerikaans recept is. Maar, het tegendeel is waar. Salade van koolsoorten werd al in de 18e eeuw veel gegeten in landen in West-Europa. Via Nederland heeft het zijn weg gevonden naar Amerika. De naam van het gerecht werd vrijvertaald: coleslaw. In Amerika wordt het nog steeds veel gegeten als bijgerecht.

koolsla

Koolsla (basisrecept)

Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 15 min
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gram spitskool
  • 100 gram wortel
  • 1 (kleine) rode ui
  • ½ bosje peterselie

Voor de dressing

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 theelepels honing

Instructies
 

  • Ontdoe de spitskool van de buitenste bladeren en snijd de kool vervolgens ragfijn. Maak de wortel schoon en rasp deze vervolgens fijn. Was deze groenten samen en laat vervolgens goed uitlekken in een zeef of een vergiet.
  • Maak de ui schoon en snipper deze fijn. Ontdoe de verse peterselie van de steeltjes en snijd het blad fijn. Zet dit apart tot verder gebruik.
  • Maak de dressing. Doe de mayonaise, de citroensap, de mosterd en de honing samen in een ruime (salade)kom. Meng deze ingrediënten goed door tot een egale dressing. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
  • Zorg dat de spitskool en de wortel goed droog is. Gebruik eventueel een theedoek om na te drogen. Doe de spitskool, de wortel, de gesnipperde ui en de peterselie bij de dressing. Meng de koolsla goed door. Serveer de salade bij bijvoorbeeld de barbecue.

Notities

Wil je nog sneller klaar zijn met de bereiding van deze koolsla? Koop dan simpelweg voorgesneden spitskool en wortel in de supermarkt.
Trefwoord Barbecue, Gezond, Makkelijk, Snel
  • Share post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating