rozemarijnbrood zonder kneden

Rozemarijnbrood zonder kneden

Vers gebakken brood. Dat wil toch iedereen? Met dit simpele broodrecept voor rozemarijnbrood zonder kneden bakt iedereen zonder moeite een zelfgebakken brood. Klaar in no-time en je hoeft er eigenlijk niets voor te doen. Het lastigste aan dit recept? Wachten tot het klaar is.



Brood zonder kneden

Brood bakken is ontzettend leuk, maar ook bewerkelijk. Het kost wat tijd en ook behoorlijk wat spierkracht. Lekker luchtig brood moet veel gekneed worden, om nog maar te zwijgen over de verschillende rondes rijzen. Met dit recept voor bak je zelf een brood zonder kneden. Lekker makkelijk! Je maakt gebruikt van de basisingrediënten voor brood: bloem, gist en een vloeistof. In plaats van water gebruiken we bier. Dit helpt het brood rijzen zodat het lekker luchtig wordt zonder kneden. Wil je liever geen bier gebruiken? Kies dan koolzuurhoudend water.


Rozemarijnbrood: lekker bij het avondeten, tussendoor of bij de borrel

Zelf eet ik graag hartig brood. Versgebakken brood op zich is al heerlijk, maar dit makkelijke basisrecept voor brood zonder kneden geef ik een hartige twist door de toevoeging van rozemarijn. Gebruik hiervoor verse rozemarijn die je fijn hakt voor door het deeg en bekleed het brood ook nog met wat verse takjes rozemarijn on top. Dit ziet er niet alleen leuk en smakelijk uit, maar de rozemarijn wordt ook wat krokant.

Geen verse rozemarijn in huis? Geen nood! Vervang deze verse rozemarijn simpelweg door gedroogde rozemarijn. Altijd handig om in huis te hebben voor veel gerechten en dus ook voor dit rozemarijnbrood zonder kneden.

Zin in meer simpele broodrecepten? Bekijk ook deze eens:
Sodabrood (zonder gist), basisrecept
Makkelijke kaasbroodjes voor bij de borrel

rozemarijnbrood zonder kneden

Rozemarijnbrood

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Rijzen 2 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 broden

Ingrediënten
  

  • 375 gram bloem
  • 2 theelepels zout
  • 350 ml bier (of koolzuurhoudend water)
  • 2 eetlepels olijfolie (+ extra)
  • 1 bosje verse rozemarijn (of 2 theelepels gedroogde rozemarijn)
  • grof zeezout

En verder

  • 1 bakvorm (20 x 20 cm of vergelijkbaar)
  • bakpapier

Instructies
 

  • Doe alle droge ingrediënten (bloem, zout, gist) bij elkaar in een ruime kom. Ris de blaadjes rozemarijn van de takjes en snijd deze fijn. Houd 1 of 2 takjes apart. Voeg de fijngesneden rozemarijn toe aan de droge ingrediënten.
  • Schenk het bier (of koolzuurhoudend water) en de olijfolie bij de droge ingrediënten en meng het geheel goed door. Het deeg is erg nat in vergelijking met een deeg dat gekneed moet worden, maar dit zal tijdens het rijzen iets veranderen.
  • Dek de kom af en laat op het aanrecht staan om te rijzen. Laat het deeg minimaal 2 uur rijzen of totdat de hoeveelheid is verdubbeld. Je kunt het deeg ook langer laten rijzen, maar zorg dat het niet meer inzakt. Houd aan als rijstijd: 2 uur tot een nacht.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
  • Verdeel het deeg om twee gelijke delen en doe in de bakvorm. Is het deeg nog ietwat? Maak het jezelf niet moeilijk en schep het deeg simpelweg uit de kom en schep het in de vorm. Bestrijk het brood met wat extra olijfolie en bestrooi met grof zeezout. Knip de rozemarijntakjes in 2 of 3 stukken en leg deze ook op het brood.
  • Bak het rozemarijnbrood 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat het brood ietwat afkoelen na het bakken voordat je het aansnijdt. Lekker als lunch, bij de borrel of als aanvulling op het avondeten.

Notities

Heb je geen geschikte bakvorm? Je kunt het deeg ook “los” bakken op de bakplaat. Zorg ervoor dat de bakplaat goed bedekt is met bakpapier. Verdeel het deeg in twee lange stroken over de bakplaat en bak het deeg op 220 graden 25 tot 30 minuten. De bereidingswijze blijft hetzelfde.
 
Controleren of je brood gaar is? Dit doe je met een eenvoudige truc. Til het rozemarijnbrood op en klop op de onderkant. Klinkt het brood hol? Dan is het brood gaar. Laat hem anders nog 3 tot 5 minuten bakken in de oven. 
Trefwoord Brood, Picknick
  • Share post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating