tomaten tarte tatin

Tomaten tarte tatin met verse tijm

Een zachte, smaakvolle tomatenvulling van zoete rijpe tomaten gecombineerd met verse tijm en balsamicoazijn. Dat alles op een super krokante bodem van bladerdeeg! Klinkt dat niet fantastisch lekker? Deze omschrijving doet de smaak zeker eer aan en de tomaten tarte tatin stelt niet teleur. Wanneer ga jij hem maken?



De tomaten tarte tatin is er een om te onthouden!

Kennen jullie de wortel tarte tatin nog? Hier nog zo’n heerlijk variatie! De klassieker met appel heeft wat mij betreft volledig plaats gemaakt voor de hartige versie. Maak deze omgekeerde plaattaart met super zachte groentevulling en extra krokante bladerdeeg bodem ook eens met tomaat: de tomaten tarte tatin is er een om te onthouden!

De vulling maak je van tomaten in een zoete balsamicoazijn met verse tijm. Tomaten zijn al zacht van zichzelf dus hier hoef je geen uren voor uit te trekken. Bedek de bodem van een bakvorm, ik gebruik een keer een langwerpig vorm, met de tomatenvulling. Dek die zachte, zoete en sappige tomaatjes toe met een dekentje van bladerdeeg. Zorg ervoor dat de tomaten goed zijn ingestopt zodat alle smaken in de tomaten tarte tatin blijven. Een paar gaatjes mag, zodat het dekentje er niet af vliegt in de oven. Na 20 minuten bakken is je tomaten tarte tatin klaar. Even omkeren en snoepen maar!

Zin in meer plaattaarten met tomaat? Probeer ook eens een van deze recepten:
Hartige taartjes met geitenkaas, cherrytomaten en balsamicosiroop
Eénpersoons hartige taartjes met ansjovis, tomaat en sjalot
Omgekeerde tomatentaart met feta


Tot slot…

Er zijn geen redenen om deze heerlijke omgekeerde tomatentaart niet te maken. Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat iedereen dit recept geproefd moet hebben. Dus, wanneer je aan de slag gaat, hier nog een aantal tips:

  • Wees voorzichtig met omkeren. Gebruik het liefst een plank of bord wat de bakvorm volledig afsluit. Vocht uit de taart kan iets lekken en is ontzettend heet.
  • Ik gebruik een rechthoekige vorm, een cakeblik, maar gebruik vooral een vorm die je in huis hebt! Een brownie vorm (20×20 cm) volstaat of een ronde van vergelijkbare afmetingen is ook prima. Maak het bladerdeeg vanzelfsprekend op maat naar de gebruikte vorm. Wil je een grote vorm gebruiken? Vermeerder dan ook de hoeveelheden. De bereidingwijze en -tijd blijven gelijk.
  • Zorg ervoor de voldoende van deze taart maakt wanneer je hem op het menu zet. Elke hap smaakt naar meer en te kort gemaakt hebben zou zonde zijn, vind je niet?
tomaten tarte tatin

Tomaten tarte tatin met verse tijm

Voorbereidingstijd 15 min
Oventijd 25 min
Totale tijd 40 min
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 3 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 3 tomaten
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 eetlepels vijgenjam (of honing)
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • grof zeezout (optioneel)

En verder

  • langwerpig bakvorm
  • bakpapier

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Was de tomaten en snijd ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.
  • Verwarm een koekenpan op laag vuur met de verse tijm, de vijgenjam en de balsamicoazijn. Laat het vuur laag, maar zorg dat het geheel wel iets bubbelt. Verwarm ongeveer 3 minuten onderwijl roerend. Voeg vervolgens de plakjes tomaten toe. Verwarm nog 3 minuten mee.
  • Vet de bakvorm in en bekleed (eventueel) met bakpapier. Leg de plakjes tomaat in de bakvorm. Giet ook de vloeistof bij de tomaten in de bakvorm.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een grote lap deeg minimaal 1 centimeter groter dan de bakvorm. Dek de tomatenvulling af met het bladerdeeg en stop de zijkanten goed in. Prik een aantal gaatjes in het deeg zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
  • Bak de tomaten tarte tatin 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de tarte tatin na het bakken uit de oven. Laat heel even koelen. Dek de bakvorm af met een groot bord of een snijplank en keer de tomaten tarte tatin in een vloeiende beweging om. Denk om vocht wat uit de vorm kan lekken, dit kan heet zijn.
  • Serveer de tomaten tarte tatin direct. Bestrooi eventueel met wat grof zeezout.
Trefwoord Bakken, Hartige taart, Makkelijk
  • Share post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating