Technieken | 45 minuten + koelen
Ingrediënten
250 gram sushirijst
400 ml water
6 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel suiker
Voorbereiding
Spoel de sushirijst af onder stromend water. Spoel net zo lang totdat de het water helemaal helder is. Je kunt de rijst ook spoelen in een pan of kom met (koud) water. Was de rijst goed, spoel en troebele water weg en vul de kom opnieuw met water. Herhaal dit totdat het water helder is. Laat de rijst hierna goed uitlekken.
Bereidingswijze voor zelf sushirijst koken
Zet het water met de rijst op en breng het geheel aan de kook. Zet, wanneer het geheel kookt, het vuur lager. Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten koken. Haal de deksel de gehele kooktijd niet van de pan af.
Zet na deze 10 minuten het vuur uit, maar laat de rijst met de deksel op de pan nog 15 minuten staan. Hierdoor de stoomt de rijst verder en wordt de rijst droog.
Meng intussen 6 el. rijstazijn met 1 el. suiker. Roer net zolang totdat de suiker helemaal opgelost is in de azijn. Om dit een beetje te helpen, zou je de azijn ook licht kunnen verwarmen. Meng de azijn door de sushirijst. Laat het geheel helemaal afkoelen op een ruim bord. Als je de rijst spreid over een groot oppervlak, gaat het koelen sneller. Het afkoelen van de rijst kan zo’ 1 à 2 uur duren.
Tips
Als de techniek van sushirijst koken onder de knie hebt, kun je het voor veel gerechten gebruiken. Natuurlijk is deze rijst geschikt voor het maken van sushi (vervang in dit recept de quinoa door deze sushirijst), maar denk ook aan een lekkere salade met deze sushirijst als basis of bijvoorbeeld een póke bowl.
Het spoelen van de rijst is een belangrijk stap om je zo het meeste zetmeel aan de buitenkant van de rijst wegspoelt. Hierdoor plakt het minder tijdens het koken, maar ook zou de rijst niet goed droog en fluffy kunnen worden tijdens het stomen als het te veel zetmeel op de rijstkorrel zit. Het zetmeel is belangrijk zodat de rijst goed plakt, maar sushirijst bevat zoveel zetmeel dat dit spoelen echt nodig is.
Nu je het sushirijst koken onder de knie hebt, kun je het verwerken in verschillende recepten. Uiteraard kun je met deze sushirijst als basis heerlijke sushi maken. Of maak sushi met een twist en verwerk de rijst in een heerlijke sushibowl of -burrito. Probeer eens een van deze recepten:
Pingback: Poké bowl met pittige tonijn - StudioKOOK
Pingback: Sushi burrito - StudioKOOK
Pingback: Sushi amuseglaasjes - StudioKOOK
Pingback: Vega poké bowl met tofu
Pingback: Poké bowl met watermeloen - StudioKOOK
Pingback: Maki sushi met watermeloen - StudioKOOK
In het verleden heb ik vaak dezelfde fouten gemaakt bij het koken van rijst. Zo liet ik mijn rijst nooit goed stomen, of kookte ik het juist te lang.. Ik ga deze tips vanavond goed opvolgen en hoop op lekkere sushi!
Hi Maria! Blij te horen dat je iets hebt aan de tips. Ik hoop dat de sushirijst goed gelukt is. Mochten er nog vragen zijn, dan kun je het me laten weten! 🙂
Pingback: Vegetarische sushi amuses met spitskool, wasabi en ei - StudioKOOK
Pingback: Sushi amuse glaasjes met gerookte zalm en avocado - StudioKOOK
Pingback: Poké bowl met pittige tonijn - StudioKOOK