perfecte ei paasbrunch recepten met ei houdbaarheid eieren

Hoe kook je het perfecte ei?

Bij de paas mag een eitje niet ontbreken. Ik kan veel lekkere recepten met ei bedenken, quiche, frittata, gevulde eitjes of zoet gebak. Maar, er gaat natuurlijk niets boven een lekker gekookt eitje tijdens het paasontbijt. Ik eet hem het liefst zacht, maar voor een ander mag ie liever een paar minuten langer. In dit artikel leg ik je uitgebreid uit hoe jet het perfecte ei kookt, voor ieder wat wils!


Hard of zacht?

Iedereen wil zijn ei anders. De veiligste optie is in mijn ogen alle eitjes hard koken. Volledig gekookt eigeel is een stuk droger dan wanneer het eigeel nog lopend is. Serveer daarom lekkere dips en/of toppings bij de kookte eitjes als leuke twist. Wil je toch liever de eitjes naar ieders smaak koken? Ik zet op een rijtje hoe lang een ei nodig heeft voor de juiste garing.

  • 6 minuten. Zo eet ik mijn ei het liefst: zachtgekookt. Het eiwit is mooi gestold, maar het eigeel is nog lopend. Eet je eitje met wat grof zeezout of met een broodstengel om lekker mee te dippen.
  • 8 minuten. Het eiwit is gestold en het eigeel is stevig, maar niet volledig gekookt. De kern is nog lekker smeuïg, ideaal voor op een krokante toast met wat salade en/of uitgebakken spek!
  • 10 minuten. Dit is een hardgekookt eitje! Het eiwit is volledig gestold, maar het eigeel ook. Hardgekookte eieren zijn perfect om te vullen voor een lekker gevuld eitje.

Zet een ruime pan met water op en breng deze aan de kook. Voeg de eieren toe aan het water. Zet de timer voor jouw perfecte eitje. Wanneer de eieren lang genoeg gekookt hebben giet je het water af en laat je de kookte eieren schrikken. Dit voorkomt dat ze nog verder door garen.

perfecte ei

 

Tips voor het perfecte ei

  • Voeg aan het water een beetje zout toe. Dit hoeft niet veel te zijn, want het is niet voor de smaak. Het zout zorgt ervoor dat het water minder hard kook zodat de eitjes minder stuiteren tijdens het koken. Zo heb je minder kans op barsten in de schaal voordat het ei gekookt is.
  • Wanneer je de eitjes toevoegt als het water nog koud is en samen aan de kookt brengt, is de kans op barsten ook minder groot. Maar, hierdoor heb je weinig zicht op de garing van het ei. Voeg daarom het ei pas toe als het water kookt.
  • Laat de eieren eerst op kamer temperatuur komen. Ook dit voorkomt voortijdig barsten van de schaal. Een koud ei schrikt van het hete water en daarom barst de schil. Zorg daarom dat het temperatuursverschil tussen het ei en het kokende water zo klein mogelijk is.
  • Eieren zijn na de houdbaarsdatum vaak nog niet verrot. Wil jij controleren of je een ei nog veilig kunt eten of niet? Vul een ruime kom met (koud) water. Leg de eieren hierin. Het ei blijft op de bodem liggen als het vers is. Wanneer een ei bedorven is blijft het drijven. Weggooien dus!
  • Zet de timer pas wanneer het water opnieuw kookt nadat je de eieren in de pan hebt gedaan. Zo weet je zeker dat de eitjes niet per ongeluk te zacht gekookt zijn.
  • Kook je veel eieren met allemaal een verschillende garing? Je kunt deze allemaal in dezelfde pan koken. Haal de eitjes van 6 minuten er eerder uit dan de eieren van 10 minuten. Vergeet ze niet af te spoelen onder koud water om het garingsproces te stoppen.

 

Recepten met gekookt ei

Het perfecte gekookte eitje is natuurlijk heerlijk om ze op te eten met wat grof zout of op toast, maar een gekookt ei kun je ook goed in een gerecht verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een ei bij de spinazie, een eitje in de soep (een vega favoriet van mijzelf) of een pastasalade nicoise. Meer recepten met ei vinden? Deze vind je hier.

Wat is voor jouw het perfecte ei?