zelfgemaakte kruidenboter

Zelfgemaakte kruidenboter (basisrecept)

Bijgerecht | 10 minuten

BASISRECEPT
KOKEN MET RESTJES



Ingrediënten (250 gram zelfgemaakte kruidenboter)

250 gram roomboter (ongezouten) op kamertemperatuur
120 gram verse kruiden naar keuze (zie tips)
grof zout naar smaak


Bereidingswijze

Doe de roomboter in een ruime kom of diep bord. Het is belangrijk dat deze op kamertemperatuur is zodat het mengen eenvoudig gaat. Wanneer de boter direct uit de koelkast komt, is deze te hard om door te roeren.

Ontdoe de verse kruiden van de steeltjes. Snijd het blad vervolgens ragfijn. Voeg de gesneden kruiden toe aan de roomboter en meng het geheel goed door totdat goed verspreid zijn.

Voeg het grove zout toe aan de zelfgemaakte kruidenboter om deze op smaak te brengen. Meng ook dit weer goed door. Pas op dat je niet te veel grof zout toevoegt, want de smaak kan nog wat intrekken en sterker worden.

Serveer de zelfgemaakte kruidenboter op een toastje of een stokbroodje, maar is ook heerlijk bij een gebakken stukje vlees of op een borrelplankje.


Tips

Voor dit recept werken zachte kruiden het beste. Denk hierbij aan: peterselie, bieslook, munt, dille, basilicum, kervel. Harde kruiden, zoals rozemarijn en tijm, kun je beter laten staan.

Met dit recept kun je perfect restjes verse kruiden op maken. Je kunt de hoeveelheden eenvoudig aanpassen om een kleinere of grotere portie te maken. Bekijk hier alle recepten in de categorie ‘Koken met restjes‘.

Kruidenboter kun je makkelijk bewaren in de vriezer. Ook daarom is het zo’n ideaal recept om voedselverspilling tegen te gaan. Ben je benieuwd hoe? Lees in dit artikel hoe je kruidenboter in de vriezer kunt bewaren.

Met dit basisrecept voor zelfgemaakte kruidenboter kun je alle kanten op. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten met verschillende combinaties van verse kruiden. Ben je benieuwd naar alle basisrecepten op StudioKOOK? Deze recepten vind je hier!

Aan dit recept kun je ook andere lekkere smaakmakers toevoegen, zoals rode peper of citroenrasp. Probeer ook eens dit recept voor Italiaanse kruidenboter met zongedroogde tomaat en basilicum.

  • Share post